07.03.2017 09:56

Krul blijkt geen echte penaltykiller te zijn

Tim Krul weet niet waar hij het zoeken moet als hij voor de zevende keer is gepasseerd tegen Lyon. (23-02-2017)
Tim Krul weet niet waar hij het zoeken moet als hij voor de zevende keer is gepasseerd tegen Lyon. (23-02-2017)

Tim Krul lijkt een enorme penaltykiller te zijn. Althans, die status wordt de doelman van AZ vaak toegedicht. Ondanks dat de goalie meermaals een heldenrol pakte tijdens een strafschoppenserie, keert hij in reguliere speeltijd amper een strafschop.

Van de 37 strafschoppen die de huurling van Newcastle United voor zijn kiezen kreeg, kon hij het overgrote deel niet stoppen. Niet gek natuurlijk, aangezien een strafschop een buitenkans is voor de penaltynemer. Echter zijn de cijfers van Krul niet bepaald indrukwekkend, in ieder geval niet van dien aard dat een term als penaltykiller gerechtvaardigd is. Slechts 2 van de 37 penalty’s hield de Oranje-international tegen, buiten strafschoppenseries om.  

De laatste elfmetertrap die Krul wist te keren tijdens reguliere speeltijd, gaat alweer vijf seizoenen terug. Op 1 februari 2012 keerde doelman de strafschop van Scott Dann, tijdens het 0-2 gewonnen duel met Blackburn Rovers. Een paar maanden eerder speelde Newcastle United tegen Chelsea en na een klein kwartier hield de keeper de inzet van elf meter van Frank Lampard tegen. De dertien daaropvolgende strafschoppen, waaronder die van oud-spits van Vitesse Wilfried Bony, gingen allemaal tegen de touwen.

De status van Krul komt zeer waarschijnlijk doordat de geboren Hagenaar de grote man is geweest tijdens een strafschoppenserie. Onlangs deed hij dat als doelman van AZ in de halve finale van de KNVB beker. Krul pakte de beslissende strafschop van SC Cambuur-aanvaller Martijn Barto. Tijdens het WK 2014 kwam Krul als invaller in het veld. Louis van Gaal zette de doelman in als troef tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica. Daar pakte de doelman een heldenrol, door de penalty’s van Bryan Ruiz en Michael Umaña te keren. Daardoor stootte Oranje door naar de halve finale.

Na zijn overstap naar AZ zat Tim Krul in een moeilijke fase. De doelman zette zelfs een negatief persoonlijk record neer, door in vijf wedstrijden zeventien tegentreffers te incasseren. Nooit eerder kreeg hij in vijf opeenvolgende duels zoveel goals om zijn oren.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner