11.03.2017 20:25

Havenaar kopt ADO naar de bevrijdende zege

De eerste overwinning voor ADO Den Haag onder Alfons Groenendijk is een feit. Na acht duels zonder zege was het NEC waar de ban tegen gebroken werd. Mike Havenaar kroonde zich tijdens een invalbeurt tot matchwinner (1-0).

In de eerste helft was het balbezit voor ADO Den Haag, maar de kansen waren er voor NEC. Met name Mohamed Rayhi en Jay-Roy Grot, die zijn rentree maakte na een knieblessure, kregen goede mogelijkheden. Rayhi krulde vanaf twintig meter prachtig op de lat, terwijl Grot aan de buitenspelval ontsnapte, maar oog in oog met Robert Zwinkels bezweek onder de druk.

Een slap schotje van Ruben Schaken was het enige wat ADO wist te produceren tijdens het eerste bedrijf, maar na de theepauze zat er meer gif in het aanvalsspel van de thuisploeg. Goede kansen ontstonden er hierdoor voor Édouard Duplan en Tom Trybull, die beiden Joris Delle vonden met hun schoten op doel. Aan de andere kant hield de uitstekend keepende Zwinkels zijn ploeg op de been bij goede kansen voor Grot en Ali Messaoud.

Bij het ingaan van de slotfase besloot ADO-coach Groenendijk de van een blessure herstelde Havenaar in de ploeg te brengen. Het bleek even later een gouden zet van de coach, want bij de eerste de beste standaardsituatie was het de boomlange spits die volledig vrij werd gelaten en de vrije trap van Ruben Schaken binnen kon knikken bij de eerste paal (1-0). Daarmee zette hij zijn ploeg op het spoor om drie zeer belangrijke punten binnen te halen in de strijd tegen degradatie.

Vervolgens moesten er echter nog ruimt twintig minuten overbrugt worden zonder tegentreffer en dat ging van minuut tot minuut en met hangen en wurgen. NEC voerde de druk flink op met aanvallende wissels en kreeg ook diverse mogelijkheden. Julian von Haacke punterde over en Messaoud kopte naast. Uiteindelijk slaagde de thuisploeg erin stand te houden en de eerste overwinning te boeken in negen wedstrijden.

Daardoor klimmen de Hofstedelingen van de laatste plaats op de ranglijst naar de vijftiende plek, waarmee de degradatiezone in elk geval voor even vaarwel wordt gezegd. NEC blijft haken op de twaalfde plaats.

Door: Joey Knobben