11.03.2017 22:38

Riante zege eindigt negatieve reeks Excelsior

En dat is drie

Excelsior weet weer wat winnen is. Op het eigen Woudestein wonnen de Kralingers voor het eerst sinds 19 november 2016 weer een Eredivisie-wedstrijd. SC Heerenveen werd door Excelsior met 4-1 over de knie gelegd.

Eén wissel bij Excelsior ten opzichte van het gelijkspel tegen AZ. Linksachter Bas Kuipers werd door Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag gepasseerd. Voor hem in de basis startte Milan Massop. Bij sc Heerenveen was er eveneens één wijziging. Pelle van Amersfoort loste Morten Thorsby af in de basisopstelling. Voormalig Excelsior-doelman Erwin Mulder stond daardoor onder de lat bij sc Heerenveen.

Tegen alle verhoudingen in kwam Excelsior al na een kwartier te hebben gespeeld op voorsprong tegen sc Heerenveen. Een aanval, die startte bij een trap naar voren van doelman Warner Hahn, belandde via de kluts voor de voeten van Elbers. De vleugelaanvaller dribbelde vanaf de rechterkant het zestienmetergebied binnen en haalde diagonaal uit in de verre hoek. SC Heerenveen-goalie Mulder dook over de bal heen, waardoor de 1-0 op het scorebord verscheen.

Vlak voor rust verdubbelde Excelsior de voorsprong, een luxepositie voor de Rotterdammers. Uit een hoekschop van Hicham Faik kopte de mee naar voren gekomen Jurgen Mattheij de 2-0 binnen. De centrale verdediger knikte de bal naar richting de tweede paal, waar niemand van sc Heerenveen stond om de bal te verdedigen.

Terwijl de supporters nog maar net hun plaats hadden gevonden voor het begin van de tweede helft lag alweer de derde Excelsior-treffer van de avond in het net. Een voorzet van Massop belandde in de voeten bij Mike van Duinen. De spits wist de bal onder controle te houden, terwijl Massop het strafschopgebied binnenstormde. Van Duinen zag dat en gaf de bal slim mee waarna Massop de bal vernietigend hard achter de kansloze Mulder: 3-0.

Opmerkelijk was de 62ste minuut. Bij een kopduel tussen enkele spelers plantte Faik zijn tanden in het voorhoofd van aanvoerder Mattheij. De centraal verdediger verliet tijdelijk met een bebloed voorhoofd het veld en werd van een tulband voorzien. Ook Faik wist, weliswaar met een halve tand minder, de wedstrijd voort te zetten.

SC Heerenveen deed een kwartier voor tijd zowaar nog wat terug via Luciano Slagveer. De invaller kreeg de bal in de voeten, nadat uitgerekend Mattheij een voorzet van Stefano Marzo weg kopte. Slagveer twijfelde geen moment en passeerde Hahn met een harde volley: 3-1. Daar bleef het niet bij, alhoewel de goal aan de andere kant viel. Hasselbaink dompelde de Friezen nog verder in de rouw door in blessuretijd naar de 4-1 te sprinten. Oog in oog met Mulder faalde Hasselbaink niet.

Met deze riante 4-1 overwinning maakt Excelsior een einde aan een negatieve reeks van twaalf wedstrijden zonder overwinning. De Kralingers stijgen daarmee naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. SC Heerenveen was zaterdagavond geen schim van zichzelf en laat na om te stijgen op de ranglijst. De Friezen vinden zich terug op de achtste plaats.

Door: Maarten Elst