16.03.2017 11:21

Guardiola zet nieuw negatief record met City

Manchester City-trainer Pep Guardiola baalt tijdens het Champions League-duel AS Monaco - Manchester City (15-03-2017).
Manchester City-trainer Pep Guardiola baalt tijdens het Champions League-duel AS Monaco - Manchester City (15-03-2017).

Pep Guardiola heeft woensdagavond een nieuw negatief persoonlijk record gezet. De Spaanse coach werd met Manchester City door AS Monaco in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld en dat was de Spanjaard nog niet eerder overkomen.

Guardiola begon tijdens het huidige seizoen aan zijn achtste jaar in de Champions League. De Spanjaard was vier jaar trainer van FC Barcelona en stond tussen 2013 en 2016 onder contract bij het Duitse FC Bayern München. Het afgelopen seizoen tekende hij een contract voor drie seizoenen bij Manchester City. The Citizens dromen al jaren van het winnen van de Champions League en leken in Guardiola de perfecte trainer te hebben aangetrokken. De Spanjaard wist in het verleden altijd minimaal de halve finale te halen.

Twee keer winst

De Spanjaard heeft inmiddels acht seizoenen in de Champions League achter de rug en Guardiola wist de titel twee keer te pakken. In zijn eerste jaar als trainer van FC Barcelona was het meteen raak. Op 27 mei 2009 trof FC Barcelona in Rome het Manchester United van Sir Alex Ferguson. Destijds hadden de Engelsen nog de beschikking over onder meer Edwin van der SarNemanja Vidić, Ryan Giggs én Cristiano Ronaldo, maar het was een kleine dribbelaar uit Argentinië die FC Barcelona richting Champions League-winst hielp. FC Barcelona won met 2-0 dankzij treffers van Samuel Eto'o en Lionel Messi.

Een jaar later werd het FC Barcelona van Guardiola in de halve finale uitgeschakeld door het Internazionale van José Mourinho. De Portugees, die dat seizoen de Champions League wist te winnen, was Guardiola tactisch de baas en liet zijn ploeg naar de winst counteren. In eigen huis wonnen de Italianen met 3-1, waardoor de 1-0 overwinning van FC Barcelona in Camp Nou te weinig was.

Het debacle tegen Internazionale bleef Guardiola achtervolgen, waardoor de Champions League-winst in 2011 extra lekker was voor de Spaanse coach. Wederom trof de Spaanse coach Manchester United en Ferguson, deze keer op vijandelijk gebied. De finale werd namelijk gespeeld op Wembley, maar dat deerde FC Barcelona niet. De Catalanen wonnen met 3-1 dankzij treffers van Pedro Rodríguez, Messi en David Villa. Wayne Rooney deed namens The Red Devils wat terug. Ook Ibrahim Afellay kreeg in de slotfase nog wat speelminuten van Guardiola, die op Wembley zijn tweede en laatste Champions League wist te winnen.

Laatste jaar Barça en afstraffing tegen Real Madrid

Tijdens het seizoen 2011/2012 begon Guardiola aan zijn laatste jaar in dienst van FC Barcelona. Opnieuw wisten de Catalanen de halve finale van de Champions League te bereiken, maar de Spaanse coach zal daar niet met een goed gevoel aan terugdenken. FC Barcelona trof Chelsea, dat bezig was aan een matig seizoen in de Premier LeagueAndré Villas-Boas werd in maart 2012 op straat gezet en vervangen door   Roberto Di Matteo. Chelsea wist het aanvallende spel van FC Barcelona in de thuiswedstrijd te ontregelen, waardoor het met een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Didier Drogba afreisde naar Spanje. In Barcelona leek Guardiola te zorgen voor een ommekeer, want na 43 minuten stond het 2-0 voor de Catalenen dankzij treffers van Sergio Busquets en Andrés Iniesta. Het liep allemaal net even iets anders, want Ramires en Fernando Torres trokken de stand gelijk en Chelsea wist dat seizoen uiteindelijk de Champions League te winnen.

Na zijn vertrek bij FC Barcelona nam Guardiola een jaar vrij, maar tijdens het seizoen 2013/2014 ging de Spanjaard voor het eerst aan de slag bij Bayern München. Guardiola was de opvolger van Jupp Heynckes, die een jaar eerder de Champions League had gewonnen met de Duitse topclub. Ondanks het hoge verwachtingspatroon wist Guardiola met Bayern München opnieuw de halve finale te bereiken. De tweestrijd met Real Madrid liep echter uit op een ramp. Op bezoek in Madrid werd het slechts 1-0 voor de thuisploeg, maar in eigen huis kreeg Bayern München een pak slaag. Sergio Ramos en Ronaldo scoorden twee keer, waardoor er aan het einde van de avond 0-4 op het scorebord stond.

Geen finale met Bayern München

Waar Guardiola met FC Barcelona de finale twee keer wist te halen en winnen, daar lukte dat met Bayern München niet. In 2015 trof de Spanjaard zijn oude club FC Barcelona in de halve finale. In de thuiswedstrijd kreeg Guardiola opnieuw een pak slaag. Barça won met 3-0 dankzij twee doelpunten van Messi en een treffer van Neymar. Bayern München wist in de thuiswedstrijd de rug te rechten, maar de 3-2 overwinning was niet genoeg om de finale te bereiken. Een jaar later ging het opnieuw mis in de halve finale. Het verdedigende Atlético Madrid was in eigen huis met 1-0 te sterk voor de Duitsers. Bayern München wist in eigen huis wél te winnen van Atlético Madrid (2-1), maar werd uitgeschakeld op basis van het uitdoelpunt.

Snelle uitschakeling met City

Manchester City had met de aanstelling van Guardiola de hoop om minimaal de halve finale van de Champions League te bereiken, maar dat is - zoals woensdagavond duidelijk is geworden - niet gelukt. Het duel in Manchester werd een spektakelstuk. The Citizens wonnen met 5-3, maar lieten dus wel drie uitdoelpunten toe. AS Monaco nam vervolgens in eigen huis snel een 2-0 voorsprong. Leroy Sané leek met zijn treffer de boel te redden, maar dankzij de 3-1 van Tiemoué Bakayoko wist AS Monaco zich op basis van gescoorde uitdoelpunten te kwalificeren voor de kwartfinale. Een nieuw negatief persoonlijk record voor Guardiola, dit altijd minimaal de halve finale wist te bereiken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner