16.03.2017 14:30

Voorhoede Monaco productiefste van Europa

Het Franse AS Monaco baarde opzien door in het tweeluik met Manchester City zes goals te maken en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. Toevallig was die scoringsdrift niet, aangezien geen enkele ploeg zoveel doelpunten maakte als de Monegasken.

In de Franse Ligue 1 is de ploeg van Leonardo Jardim koploper, met drie punten voorsprong op achtervolger Paris Saint-Germain. Het doelsaldo van Monaco is ook nog stukken beter, vooral dankzij de excellerende voorhoede. Met 84 doelpunten in 29 wedstrijden is de ploeg ongeëvenaard op de Europese velden. Ter vergelijking: Bayern München, met de alleenheerschappij in de Bundesliga, maakte zestig doelpunten.

Het spel van Monaco is niet gericht op één individu, maar is heel dynamisch met verschillende spelers die in scoringspositie komen. Waar concurrent PSG het moet hebben van Edison Cavani (27 doelpunten) en vervolgens een hele tijd niets (Lucas, 9 doelpunten), is de verdeling bij Monaco heel anders. Maar liefst negen spelers maakten al vijf of meer doelpunten in de Ligue 1. Radamel Falcao is topscorer met zestien goals, maar Kylian Mbappé (10) en Valère Germain (9) scoren er ook lustig op los. Bij PSG zijn er maar twee spelers die er meer dan vijf wisten te maken.

Rondje langs de Europese velden

Monaco baarde opzien met de attractieve speelwijze in de Champions League, waarna Jardim zijn voorhoede "de beste van Europa noemde." Er is niets af te dingen op de woorden van de Portugees, aangezien de statistieken zijn uitspraak bevestigen. De Ligue 1 is met 29 wedstrijden al het langst onderweg, maar ook wanneer de doelpuntenproductie wordt omgerekend naar het aantal gespeelde wedstrijden, kan geen enkele ploeg tippen aan de voorhoede van AS Monaco.

Van de 'kleinere competities' heeft Monaco weinig te duchten. Onderstaande ploegen maakten de meeste doelpunten van hun competitie, maar komen nog flink tekort om zich te mogen meten met de aanvalslinie van Jardim.

  • Celtic (74)
  • Feyenoord (66
  • FC Porto (57)
  • FC Kopenhagen (54)
  • Beşiktaş (47)
  • Olympiakos (45)

Ook in de competities met de doorgaans beste ploegen van Europa zijn er geen bedreigingen voor Monaco. SSC Napoli (65), Liverpool (60) en Bayern München (60) krijgen de eer voor hun doelpuntenproductie enkel op landelijk niveau.

Strijd met MSN

De veelgeroemde aanval van FC Barcelona - Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar (MSN) - is de enige geduchte tegenstander van Monaco. De Catalanen maakten 77 doelpunten in 27 wedstrijden, wat een gemiddelde van 2,85 per wedstrijd oplevert. Daarbij moet de ploeg het vooral hebben van Suárez (21) en Messi (23), die vrijwel de gehele doelpuntenproductie voor hun rekening namen. Het team van Monaco scoort zonder grote sterren toch nóg hoger. Het gemiddelde van Monaco is met een gemiddelde van 2,89 doelpunten ongeëvenaard op de Europese velden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner