17.03.2017 09:00

Dolberg maakte 600e Ajax-doelpunt in Europa

Kasper Dolberg komt hoog na een voorzet van Hakim Ziyech in het duel tegen FC Kopenhagen. (16-03-2017)
Kasper Dolberg komt hoog na een voorzet van Hakim Ziyech in het duel tegen FC Kopenhagen. (16-03-2017)

Ajax scoorde donderdagavond tegen FC Kopenhagen (2-0) haar zeshonderdste treffer ooit in alle Europese competities bij elkaar. Daarmee zijn de Amsterdammers recordhouder namens alle Nederlandse clubs.

De eerste treffer van de avond werd gescoord door Bertrand Traoré. Nadat Amin Younes drie tegenstanders dol draaide, vuurde hij op het Deense doel. FC Kopenhagen-doelman Robin Olsen kon de poging van randje zestien niet klemmen. De aanvaller uit Burkina Faso was er als de kippen bij om de rebound binnen te koppen. Dat was treffer 599 voor de Amsterdammers.

De zeshonderdste liet niet lang op zich wachten. Het gebeurde nog in dezelfde helft, nadat Hakim Ziyech spits Kasper Dolberg de diepte instuurde. De Deense aanvaller zette landgenoot Jores Okore opzij, die het met een tackle op Dolberg wilde herstellen. Daarbij ging hij in de fout en dus kregen de Amsterdammers een strafschop. Het was de Ajax-aanvaller zelf die de kans benutte en dus Ajax' zeshonderdste goal noteerde in Europees verband.

Grootste overwinning ooit
Een belangrijk aandeel in deze mijlpaal heeft de grootste overwinning ooit in de Europa League. Voorheen heette deze competitie de Europa Cup II en in 1984 speelde Ajax tegen het Luxemburgse Red Boys Differdange voor deze competitie. Nadat het uit 0-0 werd, moest Ajax het in de return afmaken. Dat deed het met overtuiging, want het duel in De Meer eindigde in 14-0. Marco van Basten was met vier treffers de grote man.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner