18.03.2017 21:41

Dramatisch NEC hard onderuit tegen Utrecht

Giovanni Troupée (l.) loopt richting doelpuntenmaker Zakaria Labyad (r.), terwijl ook Sofyan Amrabat (m.) het feestje meeviert. (18-03-2017)

Een onthutsend zwak NEC heeft zaterdagavond geen moment aanspraak gemaakt op een resultaat tegen FC Utrecht. De bezoekers waren overal op het veld sterker en zegevierden door treffers van Zakaria Labyad, Yassin Ayoub en Sébastien Haller (0-3).

Een blessure bij Robin Buwalda zette binnen drie minuten een streep door het tactische plan van Peter Hyballa. De Duitse coach van NEC besloot de verdediger, die met een enkelkwetsuur van het veld moest, te vervangen door aanvaller Arnaut Groeneveld en hetgeen betekende dat het systeem van zijn ploeg wijzigde van 5-3-2, naar een 4-5-1 formatie.

De openingsfase was daardoor onrustig en beide ploegen leken zoekende. Aan de hand van Ayoub en Wout Brama was het Utrecht dat als eerste lijn in haar spel wist te krijgen. In een tijdsbestek van tien minuten wisten de Domstedelingen de wedstrijd naar hun hand te zetten. Na 28 minuten was een simpele ingooi de basis voor de 1-0 van de bezoekers.

Hieruit werd Gyrano Kerk bereikt, die de nodige verdedigers naar zich toe trok, voordat hij breed legde op Labyad. De aanvallende middenvelder tikte het leer nog eens voor zich uit om vervolgens fraai met zijn rechterbeen in de linkerhoek binnen te schieten vanaf een afstand van ruim 25 meter (0-1). Daarmee luisterde de dribbelaar zijn eerste basisplaats sinds zijn komst in de winterstop op met een treffer. Enkele minuten later was het Ayoub die op aangeven van Sofyan Amrabat de wedstrijd met een hard schot met links al min of meer besliste (0-2).

In de tweede helft hoopte het publiek in De Goffert nog even op een comeback. Toen bleek dat deze er niet inzat, was het verzet snel gebroken. Na ruim een uur spelen was het Haller die de 3-0 mocht maken na wederom een assist van Amrabat. Vervolgens deden ook de bezoekers het rustig aan, waardoor deze stand op het scorebord bleef staan totdat scheidsrechter Siemen Mulder de wedstrijd na 93 minuten affloot.

Door de overwinning behoudt Utrecht haar vierde plaats en loopt het drie punten uit ten opzichte van FC Twente. NEC zet haar dramatische reeks voort en pakte na vanavond uit de laatste acht wedstrijden slechts drie punten. De ploeg heeft nog slechts vijf punten marge ten opzichte van de degradatiezone en moet zich serieus zorgen gaan maken.

Door: Joey Knobben