19.03.2017 20:31

Dost op dreef: "Extreem hoeveel ik scoor"

Bas Dost is als spits van Sporting CP topscorer van de Primeira Liga met 24 doelpunten. De Nederlander is bezig aan zijn eerste seizoen in Portugal, waar het hem zeer goed bevalt.

Na vier seizoenen het strenge regime bij VfL Wolfsburg te hebben meegemaakt, gaat het er in Lissabon veel rustiger aan toe. "Als we om tien uur trainen, loopt iedereen om vijf over tien nog op zijn sokken door de kleedkamer. In Duitsland stonden we allemaal om tien voor tien op het veld. We trainen hard, hoor, maar de mensen zijn hier gewoon meer ontspannen", aldus de spits in De Stentor.

In zijn eerste jaar heeft Dost zich onmiddellijk opgewerkt tot onmisbare pion in het team van trainer Jorge Jesus. De achterstand van Sporting op koploper FC Porto bedraagt elf punten, maar de ploeg heeft wel de topscorer van de competitie in huis. Dost staat op eenzame hoogte op de topscorersranglijst van de competitie, maar ook van de eigen club. Zonder de productie van Dost zou Gelson Martins clubtopscorer zijn met vier doelpunten.

Ook zaterdagavond was Dost weer op dreef. Met twee doelpunten hielp hij Sporting hoogstpersoonlijk aan de overwinning op CD Nacional (2-0). Alleen Edison Cavani (PSG) maakte meer doelpunten (27) op de Europese velden. De naam van Dost staat boven die van Lionel Messi in de strijd om de Gouden Schoen. "Hoe goed is dat?! Het waren ook twee beste goals trouwens. Er wordt altijd van je verwacht dat je doelpunten maakt. Fijn dat het dan ook gebeurt."

Topscorers op de Europese velden:
Edison Cavani: 27
Lionel Messi: 25
Bas Dost: 24
Pierre-Emerick Aubameyang: 23
Romelu Lukaku: 21

Alleen in de Eredivisie wist Dost meer doelpunten te maken dan dit seizoen. In het seizoen 2011/2012 werd hij topscorer van Nederland door in dienst van sc Heerenveen 32 doelpunten te maken. Met nog acht wedstrijden voor de boeg ligt zijn persoonlijke record in het vizier, aangezien Dost meer dan één op één loopt. De goede vorm van Dost is ongekend dit seizoen, maar van een incident wil hij niet spreken. "Het is nu wel extreem hoeveel ik scoor, maar als ik volgend seizoen weer alles speel eindig ik echt niet op twaalf goals."

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner