02.04.2017 18:40

Maaskant-effect zorgt voor verrassende winst

Marcel Ritzmaier (r.) verrast FC Twente-doelman Nick Marsman door een vrije trap direct op doel te schieten en zet daarmee Go Ahead Eagles op 1-2 in de Grolsch Veste. (02-04-2017)

Bij zijn debuut voor Go Ahead Eagles heeft nieuwbakken coach Robert Maaskant een waanzinnige stunt geboekt op bezoek bij FC Twente. Een 0-1 ruststand werd in de tweede helft omgebogen tot een 1-2 overwinning.

Met Yaw Yeboah en Bersant Celina in plaats van Chinedu Ede en Dejan Trajkovski in de basis begon Twente aan het treffen met Go Ahead. De bezoekers, met nieuwbakken coach Robert Maaskant, kregen de eerste kans via Sander Fischer. De centrumverdediger verlengde een vrije trap met zijn hoofd en zag Nick Marsman reddend optreden. Daarna drong Twente echter de bezoekende Eagles achteruit.

Celina, Fredrik Jensen en Ünal kregen aardige mogelijkheden, maar de paal en doelman Theo Zwarthoed stonden in de weg. Door het grote overwicht kon een doelpunt voor Twente echter niet lang uitblijven. In de laatste minuut voor rust draaide Jensen fraai weg in het strafschopgebied en verschafte hij Ünal een niet te missen kans. De Turkse spits kon de bal bij de tweede paal in een leeg doel leggen en maakte zodoende zijn veertiende competitietreffer van dit seizoen: 1-0.

De Eagles speelden compact en loerden op scherpe counters. Een kleine tien minuten na rust ontstond er een. Marcel Ritzmaier trok voor vanaf de linkerkant en zag Sam Hendriks profiteren. De Go Ahead-spits kroop achter de defensie door en legde de bal met zijn rechter in de verre hoek: 1-1. De bezoekers kregen vertrouwen en waren dichtbij een voorsprong. Een afstandsschot van Jarchinio Antonia spatte uiteen op de lat.

Na driekwart wedstrijd was het wel 1-2. Van grote afstand legde Ritzmaier een vrije trap heel verrassend in de korte hoek. Doelman Nick Marsman stond veel te ver voor zijn doel en liet zich op opmerkelijke wijze verrassen. Het Twente voor rust was een totaal ander Twente in de tweede helft. De ploeg van René Hake had enorm veel moeite met een compact spelend Go Ahead. Tien minuten voor tijd werd een doelpunt van invaller Chinedu Ede nog afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

De Eagles hielden echter stand en weten zodoende, na bijna veertig jaar, weer eens te winnen in Enschede. Ritzmaier blonk uit bij de bezoekers met een keurige assist en een opmerkelijk doelpunt. Maaskant heeft bij zijn entree direct succes te pakken voor Go Ahead. Dankzij de overwinning laat de ploeg voorlopig de laatste plaats in de Eredivisie op doelsaldo aan Roda JC Kerkrade.

Door: Koen Larmit