05.04.2017 22:36

Feyenoord overtreft zichzelf met grootste zege

Dirk Kuyt, Jens Toornstra en Steven Berghuis (v.l.n.r.) vieren een treffer tegen Go Ahead Eagles. (05-04-2017)

Feyenoord heeft de volgende stap richting de eerste landstitel sinds 1999 gezet. De Rotterdammers maakten woensdagavond veel indruk, boekten tegen Go Ahead Eagles de grootste zege van het seizoen (8-0) en behouden daardoor de voorsprong van drie punten op nummer twee Ajax.

Go Ahead Eagles bleek de ideale tegenstander om de kater van de vorige speelronde weg te spoelen. Feyenoord ging toen in De Klassieker met 2-1 onderuit tegen Ajax. De bezoekers uit Deventer werden negentig minuten lang omver geblazen. In de eerste helft scoorde Feyenoord via Jens Toornstra (2), Eljero Elia, Dirk Kuyt en Jan-Arie van der Heijden liefst vijf keer. Na rust deden ook Eric Botteghin en Michiel Kramer en opnieuw Toornstra een duit in het zakje.

De 8-0 is niet alleen de grootste seizoenszege van Feyenoord, maar ook die in de Eredivisie. Eerder dit seizoen werden al Roda JC (5-0) en Sparta Rotterdam (6-1) met ruime cijfers huiswaarts gestuurd door Feyenoord. Opvallend is dat de Rotterdammers de overwinning zonder Nicolai Jørgensen hebben geboekt. De geblesseerde spits was dit seizoen betrokken bij 29 doelpunten, maar was woensdagavond absoluut niet nodig.

Even leek het erop dat Feyenoord niet alleen ruim zou winnen, maar ook zou uitlopen op Ajax. De hoofdstedelingen boekten een benauwde 4-1 zege op AZ. Met nog vijf wedstrijden te spelen blijft het gat tussen de titelkandidaten drie punten. Omdat het doelsaldo van de Rotterdammers veel beter is, kunnen zij zich een nederlaag veroorloven. Het belooft een enorm spannend slotstuk van de Eredivisie te worden.