06.04.2017 20:20

Roda JC steelt in slotfase cruciale driepunter

Een mooi moment voor Gyliano van Velzen (r.). Niet alleen scoort de aanvaller een belangrijke treffer tegen PEC Zwolle, het is ook nog eens zijn eerste in de Eredivisie. (06-04-2017)
Een mooi moment voor Gyliano van Velzen (r.). Niet alleen scoort de aanvaller een belangrijke treffer tegen PEC Zwolle, het is ook nog eens zijn eerste in de Eredivisie. (06-04-2017)

Roda JC heeft donderdag een reuzenstap naar lijfsbehoud gezet. De Limburgers wonnen in de slotfase met 2-1 van PEC Zwolle, dat een handvol reuzenkansen miste. Die van Queensy Menig zal zelfs de wereld overgaan.

In de eerste helft was het aanvankelijk van beide ploegen niet veel soeps. Roda JC ontbeerde ieder aanvallend vernuft, terwijl PEC Zwolle niet geweldig was. De gasten groeiden dan in ieder geval nog in de wedstrijd. Het eerste half uur was niet om over naar huis te schrijven, waarna de allerergste misser van het seizoen de aanwezigen wakker schudde. Christian Kum speelde slecht terug, waarvan Queensy Menig prima profiteerde. Hij omspeelde Benjamin van Leer, had alle tijd om hem binnen te schuiven, maar Frederic Ananou profiteerde prima van zijn getreuzel.

Even later was het toch raak. Nota bene uit een Roda-hoekschop kwam Zwolle met drie man door de lachwekkend opgestelde Limburgse defensie. Menig leverde een prima bal op Ryan Thomas, die netjes aflegde op Youness Mokhtar. Hij deed voor hoe je voor open doel scoort. Na rust tapte Roda ineens uit een ander vaatje. Binnen enkele minuten was het raak. Mohamed el Makrini trok voor en via de rug van Gyliano van Velzen was het gelijk.

De Limburgse formatie bleef druk zetten tot er ongeveer een uur gespeeld was. Hierna nam Zwolle het initiatief weer over. Nicolai Brock-Madsen kreeg van dichtbij een grote kans, maar kopte naast. Invaller Kingsley Ezibihue miste ook al een vrije kans, waarna het noodlot toesloeg. In de slotfase kreeg Zwolle een hele dure rekening gepresenteerd voor de reeks missers. Badibanga teisterde de lat en de bal viel precies goed voor invaller Mikhail Rosheuvel, die simpel scoorde. Roda heeft zo drie waanzinnig belangrijke punten in de knip. De ploeg neemt afstand van de laatste plaats.

Door: Jan Willem Spaans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner