08.04.2017 21:48

ADO Den Haag laat supporters weer juichen

Voorafgaand aan het duel met FC Groningen hadden de fans van ADO Den Haag dit seizoen weinig reden tot juichen. Tegen de Groningers kwam ADO al vroeg op een ruime 3-0 voorsprong, maar trok de 4-3 over de streep.

In de veertien voorafgaande thuisduels in het Kyocera Stadion hoefde de stadionspeaker van ADO Den Haag slechts negentwintig keer een doelpunt door te geven. Daarmee was Den Haag de speelstad waarin tot zaterdagavond de minste treffers vielen. In het Parkstad Limburg Stadion (30 treffers), Koning Willem II Stadion (33) en Philips Stadion (33) vielen er eveneens tot op heden weinig treffers.

Tot zaterdagavond. Na drieëntwintig minuten stond er al een 3-0-tussenstand op het scorebord. Een afzwaaier van Aaron Meijers werd door Danny Bakker tot een doelpunt verwerkt. Niet veel later verdubbelde Dion Malone de score. Na slordig uitverdedigen van FC Groningen-doelman Sergio Padt kwam de bal bij Malone in de voeten. Met een geplaatst schot passeerde Malone de goalie: 2-0.

Twee minuten later was het opnieuw raak. Uit een voorzet van Sheraldo Becker was het spits Mike Havenaar die de 3-0 binnenkopte. De laatste keer dat ADO Den Haag zo snel op een 3-0 voorsprong kwam, bedraagt van 22 december 1991. Destijds zette Harry van der Laan de Hagenezen binnen 13 minuten op een marge van drie tegen FC Volendam.

Na rust ging de doelpuntenregen in Den Haag vrolijk verder. Nog binnen de eerste honderd tellen na het eerste fluitsignaal van de tweede helft lag de 4-0 erin. Het was opnieuw Malone die trefzeker was namens de thuisploeg. Een voorzet van Meijers werd niet uitverdedigd door Samir Memišević waardoor Malone de bal voor het intikken had.

FC Groningen kwam weliswaar snel terug. Twee minuten na de 4-0 stond het alweer op een marge van drie. De Groningers kregen eenvoudig een strafschop toegekend door scheidsrechter Manschot. Mimoun Mahi ging achter de bal staan en schoot de 4-1 binnen. FC Groningen kwam uiteindelijk tot 4-2 via Bryan Linssen. De vleugelaanvaller zette met een volley de 4-2 op het scorebord.

Het offensief van FC Groningen bleek uiteindelijk te laat te komen. Tot vier keer toe kreeg invaller Alexander Sørloth de kans om de 4-3 binnen te werken. Terwijl de supporters van ADO Den Haag een voorschot namen op de zege liet Linssen de thuisploeg nog een minuut bibberen. In de 94ste minuut bracht hij de marge terug tot 4-3.

Daarmee kwam ADO Den Haag in de laatste twee thuiswedstrijden maar liefst acht keer tot scoren. Ter vergelijking: in de eerste dertien thuiswedstrijden dit seizoen in de Eredivisie trof ADO Den Haag slechts negen keer doel. Met negen punten uit drie wedstrijden lijkt Alfons Groenendijk met zijn team nog altijd zicht te hebben op een langer verblijf in de Eredivisie.

Door: Maarten Elst