14.04.2017 09:31

Belangrijke winst Ajax voor de coëfficiëntenlijst

Doelpuntenmaker Davy Klaassen (r.) viert zijn doelpunt met de man van de assist, Justin Kluivert (l.). (13-04-2017)
Doelpuntenmaker Davy Klaassen (r.) viert zijn doelpunt met de man van de assist, Justin Kluivert (l.). (13-04-2017)

De overwinning van Ajax (2-0 tegen FC Schalke 04) van donderdagavond in de heenwedstrijd van kwartfinale in de Europa League, is een hele belangrijke voor het Nederlands voetbal. Een directe ticket voor het miljardenbal in 2019 lonkt voor de kampioen van Nederland.

De kampioen van 2017/2018 zal sowieso via de voorronde het hoofdtoernooi moeten betreden, maar Ajax is goed op weg om de kampioen van een jaar later een goede dienst te bewijzen. Om je als club in 2019 rechtstreeks te plaatsen voor de Champions League, moet het land bij de beste tien op de UEFA Coëfficiëntenlijst staan op basis van de resultaten van de vijf voorgaande jaren. In de oude structuur was de twaalfde plaats nog genoeg, maar de UEFA veranderde de opzet onlangs.

Ajax is momenteel op weg om genoeg punten te verzamelen voor een direct toegangsbewijs. Dat komt onder andere doordat de matige prestaties van de Nederlandse clubs uit 2012/2013 tegen die tijd zijn verdwenen. In het nieuwe seizoen zal de uitgangspositie van Nederland namelijk de elfde plaats zijn, met een minimale achterstand op Turkije.

Record in zicht
In totaal voetbalden de Nederlandse clubs 40,5 punten bijeen voor de UEFA Coëfficiëntenlijst. Door de goede prestaties van de ploeg van Peter Bosz, is Ajax voor bijna de helft van dit aantal verantwoordelijk. Na de zege tegen Schalke 04 heeft het immers 20 punten, tegenover AZ (9,5), PSV (6), Feyenoord (5) en Heracles Almelo (1). Ook clubs als Sevilla (19) Olympique Lyon (17), Manchester United (17) haalden minder dan Ajax.

Tevens hebben de Amsterdammers de mijlpaal van AZ in zicht. De laatste keer dat een Nederlandse club namelijk twintig punten of meer verzamelde in Europees verband, gaat alweer twaalf jaar terug. De Alkmaarders haalden toen de halve finale van de UEFA Cup en sprokkelden zo 24 punten bijeen. Dat is meer dan toen Feyenoord de UEFA Cup won in 2001/2002 (21). Ajax kan dit seizoen tot maximaal 26 punten komen, aangezien het nu op 20 staat. Voor elke zege ontvangt een club twee punten, met een bonuspunt voor plaatsing voor de volgende ronde.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner