15.04.2017 22:35

NEC stevent af op evenaring negatief uitrecord

NEC wist zaterdagavond opnieuw geen punten over te houden aan een uitduel in de Eredivisie. Dat is alweer de zevende keer op rij. Door de 3-0 nederlaag op bezoek bij FC Twente lonkt er nu een negatief clubrecord.

In het Koning Willem II-stadion werd er voor de laatste keer buitenshuis gezegevierd door de formatie van de Duitse trainer Peter Hyballa. Daarna ging NEC onderuit op bezoek bij Feyenoord (4-0), PEC Zwolle (2-0), PSV (3-1), ADO Den Haag (1-0), Vitesse (2-1), FC Groningen (2-0) en zaterdagavond bij FC Twente (3-0).

Met deze reeks van zeven verloren uitwedstrijden evenaart NEC de eveneens minder positieve reeksen uit de seizoenen 1973/1974 én 1979/1980. Destijds verloren de Nijmegenaren ook zeven keer achter elkaar. Mede daardoor volgde er in 1974 degradatie naar het tweede voetbalniveau van Nederland. Het clubrecord (acht nederlagen) uit het seizoen 1998/1999 kan zondagmiddag 14 mei worden geëvenaard als NEC op bezoek gaat bij sc Heerenveen.

Tegen FC Twente duurde het 39 minuten voordat NEC bij een 1-0 tussenstand voor het eerst echt gevaarlijk kon worden. In de twaalfde minuut moest het vanuit een hoekschop al de openingstreffer van Enes Ünal incasseren. De Turkse huurling van Manchester City kopte een hoekschop van Mateusz Klich in de verre hoek tegen de touwen. Kort daarop verprutste Yaw Yeboah een enorme kans op de 2-0. Voor een leeg doel mikte de jonge Ghanees de bal op de lat.

Na de rust had FC Twente niet heel veel tijd nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Binnen het eerste kwartier stelde de thuisploeg orde op zaken via Fredrik Jensen. De Fin kreeg de bal handig mee van spits Ünal en wist oog in oog met NEC-doelman Joris Delle de 2-0 op het scorebord te zetten. De thuisploeg was hongerig naar de 3-0 die in de slotseconden werd gescoord door opnieuw Ünal. De Turkse spits schoot uit de kluts de bal in de kruising: 3-0.

In de tot op heden zestien gespeelde uitwedstrijden tijdens dit Eredivisieseizoen wist NEC enkel te winnen op bezoek bij Roda JC en Willem II. Daarnaast sleepten de Nijmegenaren drie keer een punt uit duels. Maar liefst elf keer eindigde een duel buiten Nijmegen in een nederlaag voor NEC.

Door de vele nederlagen in dit kalenderjaar is NEC inmiddels weggezakt naar de zeventiende plaats in de Eredivisie. Op basis van gespeelde uitwedstrijden deelt NEC de laatste plaats met Sparta Rotterdam. De Kasteelheren sprokkelden, net als NEC, slechts negen schamele punten bijeen in zestien gespeelde uitwedstrijden.

De ploeg van Peter Hyballa zal alle zeilen bij moeten zetten om play-offs of directe degradatie te ontlopen. Om te beginnen aanstaande zaterdag. Dan neemt NEC het in De Goffert op tegen directe concurrent Excelsior. Verder speelt NEC dit seizoen nog thuis tegen AZ en uit tegen sc Heerenveen.

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner