17.04.2017 19:18

Feyenoord kan met lange reeks Ajax opvolgen

De Eredivisie blijft nog steeds ongekend spannend. Ook na speelronde 31 blijft het verschil tussen Feyenoord en Ajax minimaal. De Rotterdammers gaan met één punt voorsprong de laatste drie speelrondes in. De Stadionclub won zondag met 2-0 van FC Utrecht en de Hoofdstedelingen wonnen met 5-1 van SC Heerenveen. Terwijl de spanning maar blijft toenemen, is het een mooi moment om beide ploegen eens naast elkaar te leggen. 

Feyenoord kan Ajax opvolgen

Op 7 augustus 2016 speelde Feyenoord zijn eerste wedstrijd in dit Eredivisieseizoen in het hoge noorden. FC Groningen werd met 0-5 aan de kant gezet en dat betekende dat de Rotterdammers de lijstaanvoerders waren na de eerste speelronde. Ook dertig competitiewedstrijden later bezet de club nog steeds de eerste positie. In het seizoen 1997/1998 lukte het (huidige concurrent) Ajax voor het laatst om vanaf speelronde aan kop te gaan en de eerste plaats vast te houden tot het einde van de rit. Ajax begon (net zoals Feyenoord dit seizoen) met een 5-0 zege. De Hoofdstedelingen deden dit tegen Vitesse. De club uit Rotterdam kan Ajax dus opvolgen als 'complete kampioen'. Voor Feyenoord betekent deze lange reeks bovenaan een nieuw clubrecord. De club staat nu 253 dagen bovenaan. Het vorige record stampt uit het seizoen 1998/1999 toen de Rotterdammers 250 dagen bovenaan stonden. In dat seizoen werd Feyenoord bovendien voor het laatst landskampioen.

Toornstra en Dolberg vooral in thuiswedstrijden op dreef

Jens Toornstra scoorde afgelopen weekend de openingstreffer tegen Utrecht. Kasper Dolberg wist voor Ajax het net te vinden tegen SC Heerenveen. Beide spelers scoren graag in het eigen stadion. Toornstra scoorde al zijn veertien treffers in eigen huis. Dolberg wist eveneens veertien keer trefzeker te zijn. Daarvan maakte hij er eentje buiten huis, uitgerekend in De Kuip tegen Feyenoord. 

Ajax heeft meeste doelpogingen, Feyenoord meeste doelpunten

De Ajacieden hebben in de Eredivisie de meeste doelpogingen gehad, namelijk 499. De Rotterdammers hebben zestig doelpogingen minder gehad. Het aantal doelpunten is echter een andere verhouding. Ajax maakte 72 treffers, terwijl Feyenoord er 81 maakte. Daarmee hebben de Rotterdammers de meeste doelpunten in de competitie gemaakt.

Ajax heeft meeste balbezit en meeste nauwkeurige passes

Kijkend naar alle speelrondes, hebben de Ajacieden het meeste balbezit van alle clubs, namelijk 62%. Daarnaast zijn de Amsterdammers ook het zorgvuldigst in de passing, want 84% van alle passes is succesvol. Bij de Rotterdammers is dit 82% van alle gespeelde ballen. Het aantal succesvolle dribbels is gelijk. Beide clubs scoren daar een percentage van 58%.

Komende zondag gaat de titelstrijd verder. Ajax gaat naar Eindhoven om het op te nemen tegen PSV. Feyenoord vertrekt naar Arnhem voor de uitwedstrijd tegen Vitesse. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner