20.04.2017 11:46

Monaco op weg om seizoen 03/04 te evenaren

AS Monaco is hard op weg om het seizoen 2003/2004 te evenaren. De Monegasken haalden destijds de finale van de Champions League. Tijdens het huidige seizoen staat de koploper van de Ligue 1 in de halve finale.

De Champions League wordt al jaren gedomineerd door de topclubs uit Europa, waardoor het tijdens het seizoen 2003/2004 opvallend was dat AS Monaco de finale wist te bereiken. In het verleden wist slechts één keer een club uit de Franse competitie (Olympique Marseille in 1993) de Champions League te winnen. AS Monaco had in 2004 de tweede club kunnen worden, maar werd in de finale verslagen door het FC Porto van José Mourinho. Mogelijk krijgt AS Monaco dit seizoen een herkansing.

Groepsfase
Tijdens het huidige seizoen was de groepsfase van de Champions League niet echt spectaculair voor AS Monaco. De Monegasken eindigden als eerste in een groep met Bayer Leverkusen, Tottenham Hotspur en CSKA Moskou, maar had geen echte uitschieters. In het seizoen 2003/2004 daarentegen werd door AS Monaco een wervelende wedstrijd tegen Deportivo La Coruña afgewerkt. AS Monaco won met 8-3 en daarmee staat die wedstrijd op de derde plaats als het gaat om meest gescoorde doelpunten tijdens één wedstrijd in de Champions League. Feyenoord staat overigens bovenaan die lijst, want in 1969 wonnen de Rotterdammers met 12-2 van het IJslandse KR Reykjavík. Tijdens het huidige seizoen kwam Borussia Dortmund - Legia Warschau (8-4) met stipt binnen op nummer twee. AS Monaco eindigde overigens ook in 2003 als groepswinnaar. Naast Deportivo La Coruña werd er afgerekend met PSV en AEK Athene.

Achtste finale
Iedereen kan zich de achtste finale tussen Manchester City en AS Monaco nog goed voor de geest halen. In Manchester verloor AS Monaco met 5-3 van The Citizens, maar in eigen huis wonnen de Monegasken met 3-1. Ook in 2004 werd AS Monaco bijna uitgeschakeld. AS Monaco verloor de heenwedstrijd in Rusland met 2-1 van Lokomotiv Moskou. Maar in eigen huis werd er met 1-0 gewonnen, waardoor een plaats in de kwartfinale werd afgedwongen.

Kwartfinale
Tijdens het huidige seizoen was AS Monaco in de kwartfinale twee keer (3-2 en 3-1) te sterk voor Borussia Dortmund, al stond de wedstrijd in Duitsland natuurlijk vooral in het teken van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. In 2004 had AS Monaco te maken met het Real Madrid van onder meer Zinédine Zidane, Luís Figo, David Beckham en Ronaldo. De heenwedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor Real Madrid, maar de tweede treffer van AS Monaco die Fernando Morientes zeven minuten voor tijd produceerde bleek goud waard voor de Monegasken. Tijdens de return in Monaco kwam Real Madrid al vroeg op voorsprong via Raúl, maar dankzij twee treffers van Ludovic Giuly, die later nog onder meer voor FC Barcelona zou spelen, en opnieuw een doelpunt van Morientes werd het 3-1 voor AS Monaco.

Halve finale
In 2004 stond AS Monaco tijdens de halve finale oog in oog met het Chelsea van Claudio Ranieri. Monaco, dat naast Morientes en Giuly ook onder meer Patrice EvraJérôme RothenDado PršoJaroslav Plašil en Sébastien Squillaci in de gelederen had, won in eigen huis met 3-1 van Chelsea. Morientes, Pršo en Shabani Nonda scoorden namens Monaco. Hernán Crespo deed dat voor The Blues. De return in Londen eindigde in een gelijkspel (2-2), waardoor AS Monaco zich mocht melden voor de finale in Gelsenkirchen. AS Monaco wordt vrijdag tijdens de loting van de halve finale overigens gekoppeld aan Atlético Madrid, Juventus of Real Madrid.

Finale
De finale in 2004 werd een ramp voor AS Monaco. Didier Deschamps, destijds trainer van AS Monaco, was niet opgewassen tegen het tactische meesterbrein van Mourinho. Voor rust kwamen de Portugezen via Carlos Alberto op voorsprong. Na rust verdubbelde Deco de score, terwijl de Rus Dmitriy Alenichev de 3-0 voor zijn rekening nam. Het bleek achteraf de definitieve doorbraak van Mourinho in de Europese top, want de Portugees werd vervolgens trainer van onder meer Chelsea en Internazionale en won talloze prijzen.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner