21.04.2017 09:23

Ajax piepjong en negatief record voor Veltman

Davy Klaassen (l.) en Joël Veltman vinden de rode kaart die scheidsrechter Ovidiu Haţegan (m.) geef onterecht. Sead Kolašinac (r.) bemoeit zich er ook mee. (20-04-2017)
Davy Klaassen (l.) en Joël Veltman vinden de rode kaart die scheidsrechter Ovidiu Haţegan (m.) geef onterecht. Sead Kolašinac (r.) bemoeit zich er ook mee. (20-04-2017)

Ajax ging donderdagavond ten koste van Schalke 04 door naar de halve finale van de Europa League, ondanks de 3-2 nederlaag. Dat deed het wel met een waanzinnig jong team. Zo stonden er twee spelers van achttien jaar of jonger op het veld. In december van 2009 stelde een club voor de laatste keer twee spelers van die leeftijd op in het hoofdtoernooi.

Justin Kluivert en Matthijs de Ligt waren de twee zeventienjarigen Ajacieden die aan de aftrap verschenen tegen Schalke 04. In 2009 begon Everton de laatste wedstrijd van de poulefase tegen BATE Borisov met de zeventienjarigen Jose Baxter en Jake Bidwell. Dat werd geen heel groot succes, want de Engelsen verloren met 0-1 van de Wit-Russen. Al had die verliespartij geen consequenties, daar de ploeg al geplaatst was voor de volgende ronde.

Veltman rood
Joël Veltman heeft een negatief record te pakken. De rechtsback van de Amsterdammers pakte tegen Schalke 04 tweemaal geel en moest het veld verlaten. Daarmee werd de jeugdexponent van de Hoofdstedelingen de eerste speler van Ajax die in drie Europese wedstrijden van het veld werd gestuurd. De andere twee keren gebeurde allebei tegen FC Barcelona. De eerste in het 2-1 gewonnen thuisduel, de andere in de 2-0 verloren wedstrijd in Camp Nou na twee gele kaarten.

Halve finale
Het bereiken van de halve finale, waarin ook Celta de Vigo, Manchester United en Olympique Lyon zijn beland, is voor Ajax de eerste keer sinds 1996/1997 toen de Amsterdammers de halve eindstrijd haalden van de Champions League. Juventus was over twee wedstrijden echter veel te sterk voor de ploeg van Louis van Gaal.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner