21.04.2017 11:08

Van de laatste 5 halve finales won Ajax 4 keer

Intense vreugde bij Donny van de Beek, Davy Klaassen en Matthijs de Ligt (v.l.n.r.) nadat Ajax ten koste van Schalke 04 de halve finale heeft bereikt. (20-04-2017)
Intense vreugde bij Donny van de Beek, Davy Klaassen en Matthijs de Ligt (v.l.n.r.) nadat Ajax ten koste van Schalke 04 de halve finale heeft bereikt. (20-04-2017)

Ajax bereikte donderdagavond ten koste van Schalke 04 de halve finale van de Europa League. Twintig jaar geleden gebeurde dat voor de laatste keer, maar dat wil niet zeggen dat de Amsterdammers onsuccesvol zijn in de laatste fase voor de finale. Van de laatste vijf keer ging het namelijk vier keer door naar de finale.

1996/1997: Juventus
De laatste keer is exact twintig jaar geleden. Echter, Juventus was een maatje te groot voor de jonge ploeg van Louis van Gaal. In eigen huis ging Ajax al met 1-2 onderuit. Een klein half uur voor tijd scoorde Jari Litmanen en zette een enigszins acceptabele uitgangspositie neer. In Turijn ging het alsnog fout, toen de Italianen met 4-1 te sterk waren. Onder anderen Zinédine Zidane scoorde namens Juventus.

1995/1996: Panathinaikos
Een jaar eerder bereikte de ploeg van Van Gaal eveneens de halve finale. Ditmaal werd er gestreden tegen Panathinaikos, met succes. De finale werd gehaald, maar daar leek het na de heenwedstrijd niet op toen de Grieken in Amsterdam met 0-1 wonnen. Ajax moest in de return vol aan de bak. De Ajacieden waren ontketend en na vier minuten poetste Litmanen de voorsprong alweer weg. Het duurde lang voor de beslissing viel, maar na wederom een doelpunt van Litmanen en van Nordin Wooter, stootte Ajax door naar de finale: 0-3.

1994/1995: Bayern München
Voor fans van Ajax ligt deze halve eindstrijd nog goed in het geheugen, daar dit het seizoen was dat de Amsterdammers uiteindelijk de Champions League wisten te winnen. Daarvoor moest het wel met Bayern afrekenen in de halve finale. Dat lukte niet in de heenwedstrijd, toen het na negentig minuten 0-0 stond. In de return was echter alles anders. In het befaamde Olympisch Stadion overklasten de piepjonge Ajacieden de Duitse grootmacht, door ze met 5-2 te verslaan. Finidi George maakte de 2-1 door de bal van randje zestien ongelooflijk hard tegen de touwen te jagen.

1991/1992: Genoa CFC
In dit jaar wist Ajax de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, te winnen van Torino FC. In de halve finale moest er eerst worden afgerekend met een andere Italiaanse ploeg, Genoa CFC. De basis werd al gelegd in de heenwedstrijd, toen al onder leiding van Van Gaal. Met onder meer twee treffers van Aron Winter won Ajax met 2-3, waarna de 1-1 in Amsterdam voldoende was om de laatste vier te bereiken.

1987/1988: Olympique Marseille
Vier jaar eerder bereikte Ajax eveneens de finale van de Europa League, die toen nog de Cup Winners Cup (in de volksmond Europa Cup II) werd genoemd. Met twee treffers van Rob Witschge en één van Dennis Bergkamp zorgde Ajax voor een heel knappe 0-3 zege in Frankrijk. De return was er daarom een voor de formaliteiten. Ajax kwam nog wel op voorsprong door Peter Larsson, maar uiteindelijk won Marseille met 1-2 door een treffer in blessuretijd van Klaus Allofs.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner