23.04.2017 14:26

Roda JC weet weer niet te winnen bij Utrecht

FC Utrecht-aanvaller Sébastien Haller (l.) zet Roda JC-verdediger Ard van Peppen (r.) op het verkeerde been en gaat niet buitenom, maar binnendoor. (23-04-2017)

Ook in het seizoen 2016/2017 weet Roda JC niet te winnen in Utrecht. Dankzij een doelpunt van Zakaria Labyad vlak voor tijd moesten de Limburgers met lege handen naar huis. Zo blijft de laatste overwinning van de club uit Kerkrade op bezoek bij FC Utrecht in 1999.

In de eerste helft viel er weinig te genieten in Utrecht. In een saaie eerste wedstrijd was het de thuisploeg met het meeste balbezit. Daar deden de Domstedelingen echter weinig mee. Roda JC gokte op de counter. De minst productieve ploeg van de Eredivisie was niet van plan om het spel te maken in de Galgenwaard. Dat spelbeeld resulteerde in de eerste helft in één schot tussen de palen. Dat was van FC Utrecht. De poging van Yassin Ayoub kon makkelijk gepakt worden door doelman Benjamin van Leer. Het was de derde wedstrijd op een rij voor Utrecht waar de ruststand 0-0 was.

Na rust kreeg Utrecht drie grote kansen binnen enkele minuten. Ayoub gaf de bal op spits Sébastien Haller, maar oog-in-oog met de doelman kwam Van Leer er als winnaar uit. De topscorer van Utrecht vindt in 2017 moeizamer het net. Hij wist dit jaar slechts vier keer te scoren. Toen was het Gyrano Kerk met de goede actie naar binnen. De paal bood Roda echter redding. De rebound van Sofyan Amrabat werd gepakt door Van Leer. Het leek het startschot voor een leukere tweede helft.

Door de vele slordigheden en misverstanden lukte het Utrecht niet om echt door te zetten. Na rust was Roda iets meer in de zestien van Utrecht te vinden. Via Mikhail Rosheuvel kregen de bezoekers nog een grote kans, maar doelman David Jensen keepte alert en hield zijn doel schoon. Het slotakkoord was voor Utrecht. Eerst was het Gyrano Kerk met de kans, maar Daryl Werker schoot zijn doelman te hulp op de doellijn. Zo leek Roda JC een punt mee te nemen naar Limburg, maar Labyad dacht daar anders over. De middenvelder schoot vlak voor tijd een vrije trap buiten het bereik van Van Leer.

Dankzij de winst lijkt Utrecht dit seizoen een top 4-notering niet te ontgaan. Het zou voor het eerst sinds het seizoen 1990/1991 dat Utrecht de best of the rest zou zijn. Roda kan niet meer rechtsreeks degraderen, maar de ploeg kan nog altijd in de nacompetitie terecht komen.