23.04.2017 16:19

Feyenoord rekent af met uitduelvloek en wint

Na slechts tien minuten spelen staat Feyenoord al op voorsprong tegen Vitesse. Het is Nicolai Jørgensen (l.) die van dichtbij de score opent. (23-04-2017)

Feyenoord is weer een stap dichter bij de eerste landstitel sinds 1999. De Rotterdammers rekenden zondagmiddag gemakkelijk af met bekerfinalist Vitesse. Nicolai Jørgensen scoorde tweemaal in een 0-2 overwinning.

Feyenoord presteert de laatste weken slecht in uitduels; van de laatste vier bezoeken aan een ander stadion won het er maar één. Sparta Rotterdam won van de stadsgenoot, PEC Zwolle hield de koploper op een gelijkspel. Daarnaast verloor Feyenoord De Klassieker van Ajax. Daarom waren er veel zorgen over dit uitduel, op bezoek bij de nummer zes van de Eredivisie. De recente resultaten tegen Vitesse zaten wel mee voor Feyenoord, want de afgelopen drie affiches tussen deze twee ploegen resulteerden in een Rotterdamse winnaar.

Vermoedelijk had Vitesse de gedachten al enigszins bij volgende week, als het aantreedt tegen AZ voor de bekerfinale. De Alkmaarders wonnen gisteren met 2-1 van FC Twente. Misschien had de thuisploeg toch iets meer focus op deze wedstrijd moeten leggen, want de laatste zes bekerfinalisten die een betere generale repetitie draaiden dan hun tegenstander kwamen ook als bekerwinnaar uit de bus. Deze nederlaag tegen Feyenoord is dus een slechte voorbode op het duel in De Kuip volgende week.

Feyenoord was uitermate dominant in de eerste helft. De Rotterdammers creëerden kans op kans tegen een buitengewoon zwak Vitesse. Al in de tiende minuut was het raak voor de uitploeg. Nicolai Jørgensen maakte zijn twintigste van het seizoen door een afgeslagen schot van Jens Toornstra binnen te werken. Een kwartier later volgde gelijk nummer 21 van de Deen. Weer zorgde Toornstra voor het voorbereidende werk met een goede voorzet, Jørgensen kopte sterk binnen en zette Feyenoord zo al erg vroeg op een comfortabele 0-2 voorsprong.

Tussen de vele kansen van Feyenoord in de eerste helft zat ook nog een puntertje van Steven Berghuis op de paal. De Rotterdammers hadden makkelijk 0-5 voor kunnen staan bij rust, maar gingen de tweede helft in met een marge van twee. Vitesse kwam daarin al een stuk beter uit de kleedkamers, met een volledig omgegooid elftal. De Rotterdamse defensie moest veel vaker optreden en deed dat ook naar behoren. Vitesse kwam weliswaar vaker op de helft van Feyenoord, maar doorbrak de verdediging eigenlijk niet één keer.

Feyenoord speelde de 0-2 zodoende uit en heeft daarmee de lastigste horde van de laatste derde speelronden genomen. Alleen Excelsior en Heracles Almelo kunnen nog een stokje steken voor een massaal feest op de Coolsingel. Vitesse kent met deze wedstrijd een matige generale repetitie voor de bekerfinale van volgende week. De Arnhemmers hopen de statistiek der generale repetities te doorbreken en wél de beker te pakken na een minder eerder resultaat.

Door: Nino Vermeulen