23.04.2017 18:35

Coolsingel kan geboekt worden na verlies Ajax

Ajax-aanvoeder Davy Klaassen verbergt zijn teleurstelling in zijn shirt. De Amsterdammers komen in de eerste helft op achterstand tegen PSV. (23-04-2017)

Ajax heeft op bezoek bij PSV dure punten laten liggen. De Eindhovenaren wonnen met 1-0 van de Amsterdammers, die voor het eerst in 2017 punten verloren. Daarom heeft Feyenoord in de laatste twee duels nog maar één zege nodig voor de titel en dus kunnen de festiviteiten voor de Coolsingel geboekt worden. Door de thuiszege van PSV, de eerste sinds 2013 tegen Ajax, is het gat met de Hoofdstedelingen teruggebracht tot drie punten.

PSV won dit seizoen nog niet van Ajax of Feyenoord en dus wilde men deze negatieve reeks, die voor het laatst in 1972/1973 plaatsvond, voorkomen. De Eindhovenaren begonnen daarom het duel vol energie. Met dynamische middenvelders en veel roulerende positiewisselingen probeerde het Ajax te overrompelen, maar tot grote kansen kwam de thuisploeg niet. De openingstreffer viel dan ook vanuit een standaardsituatie, toen Jürgen Locadia van ruim twintig meter de bal fraai over de muur knalde en de bal tegen de touwen schoot. De vermoeide Amsterdammers konden daar weinig tegenover stellen. Onder aanvoering van Andrès Guardado, die zijn honderdste wedstrijd speelde voor PSV, legde de thuisploeg veel energie in het duel.

Na de rust begon Ajax iets meer van zich af te bijten, zonder al te veel risico te nemen, bang om de definitieve 2-0 om de oren te krijgen. De ingevallen David Neres kreeg de grootste kans, nadat hij Jeroen Zoet omspeelde. De poging van de Braziliaan ging vervolgens naast het Eindhovense doel. De bezoekers bleven wel aandringen, maar in de afronding waren Justin Kluivert, Lasse Schöne en Davy Klaassen niet scherp genoeg. PSV hield de rijen gesloten boekte zodoende de eerste zege van dit jaar tegen een tegenstander uit de traditionele top drie. De verliespartij van de Amsterdammers betekende de eerste nederlaag in de Eredivisie in 2017. Eind vorig jaar liep het tegen FC Twente (1-0) tegen de laatste nederlaag op.

Feyenoord
Mocht Feyenoord de eerstvolgende Eredivisie-wedstrijd op bezoek bij Excelsior winnen, mag het zich voor het eerst sinds 1999 tot kampioen kronen van Nederland. Als het tegen de Rotterdamse broeder niet lukt, kan de koploper het in het thuisduel met Heracles Almelo alsnog afmaken. Voor Ajax wacht er nog een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles en een uitduel bij Willem II. PSV gaat nog naar Groningen en krijgt de op laatste speeldag het nog niet veilige PEC Zwolle op bezoek.