03.05.2017 11:45

Zege in heenduel meestal goed voor finaleplek

Real Madrid zette een reuzenstap met de 3-0 zege tegen Atlético Madrid in de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League. Nog nooit lukte een ploeg een achterstand van drie goals uit de heenwedstrijd van de halve finale weg te poetsen.

Bovendien lijkt de winnaar na de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League bijna altijd de winnaar van het tweeluik. Het is namelijk alweer tien jaar geleden dat een halve finalist na een verloren heenwedstrijd door stootte naar de finale van het miljardenbal. In het seizoen 2006/2007 lukte dat zowel AC Milan als Liverpool FC.

AC Milan verloor bij Manchester United met 3-2, maar trok de stond in Italiaans voordeel tijdens de return. De ploeg, met onder meer Clarence Seedorf aan de aftrap, won in San Siro met 3-0 van Edwin van der Sar. In datzelfde jaar verloor Liverpool van Chelsea in de heenwedstrijd met 1-0. Die stand stond ook na 120 minuten spelen op het scorebord in de return, maar na strafschoppen ging Liverpool door. Bij de Londenaren miste Arjen Robben, terwijl de penalty's van Boudewijn Zenden en Dirk Kuyt wél tegen de touwen gingen.

Ajax en Juventus
In de negen seizoenen daarna ging altijd de winnaar van het heenduel door naar de finale. Vijf van de twintig tweeluiken eindigden in de heenwedstrijd in een gelijkspel. Naast AC Milan en Liverpool lukten het slechts twee andere ploegen om na verlies uit de heenwedstrijd door te gaan, sinds de invoering van de dubbele ontmoeting voor halve finalisten (1994/1995): Ajax en Juventus.

2002/2003

  • Real Madrid - Juventus 2-1
  • Juventus - Real Madrid 3-1

1995/1996

  • Ajax - Panathinaikos 0-1
  • Panathinaikos - Ajax 0-3

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner