05.05.2017 14:24

Slotdag van de JL: Wat staat er op het spel?

Vrijdagavond om 20.00 uur gaan de laatste 10 wedstrijden van de Jupiler League van start. Zowel in de strijd om promotie als om degradatie is het nog ongekend spannend. Een overzicht van de belangrijkste wedstrijden:

Strijd tegen degradatie
Achilles '29 en FC Dordrecht spelen vrijdagavond voor lijfsbehoud. In de strijd tegen degradatie hebben de Dordtenaren de beste papieren: zij verdedigen op bezoek bij FC Den Bosch een voorsprong van 2 punten op de hekkensluiter. Wanneer Dordrecht 1 punt pakt, zijn zij veilig. Bij een nederlaag is het afhankelijk van het resultaat van Achilles - Jong PSV. De Groesbekers moeten winnen van het beloftenteam van PSV om degradatie mogelijk af te wenden.

Als de Witzwarten toch nog een plaats weten te stijgen op de ranglijst, zal de degradatiestrijd mogelijk in de rechtbank worden beslist. De KNVB gaf Achilles 3 punten aftrek wegens het niet behalen van de financiële doelstellingen. De club daagt de bond echter voor de rechter, waardoor er nog altijd geen uitsluitsel is over de degradatiestrijd. Jong AZ staat hoe dan ook te popelen om één van beide clubs af te lossen.

Kraker tussen Almere City en NAC Breda
De nummers 2 tot en met 5 hoeven de eerste ronde van de play-offs niet te spelen en stromen later in. Door de hoge positie van Jong Ajax en Jong PSV, die beiden niet mee mogen doen aan de strijd voor promotie, worden deze plaatsen wat opgeschoven. Dat betekent dat NAC en Almere City nog net aan de goede kant van de streep staan, maar ze worden opgejaagd door MVV Maastricht. NAC is bij 1 punt zeker toetreding tot de tweede ronde van de play-offs, Almere City moet winnen om het heft in eigen handen te houden. Runner-up MVV speelt een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk en kan beide ploegen nog inhalen.

Komt er een lachende derde voor de play-offs?
Waar normaliter de plaatsen 6 tot en met 9 in de eerste ronde van de play-offs aantreden, zijn ook die posities verschoven. Door de periodetitel van Helmond Sport (nr. 13) maken de nummers 8, 9 en 10 nog kans op promotie naar de Eredivisie. Op dit moment zijn dat MVV, FC Emmen en RKC, maar daar kan nog verschuiving in komen. Zoals gezegd jagen de Maastrichtenaren nog op een hogere positie, terwijl Emmen en RKC hun positie moeten zien te behouden. Emmen ontvangt laagvlieger Jong FC Utrecht, terwijl MVV en RKC tegen elkaar spelen. Daarachter hopen De Graafschap (FC Oss-uit) en FC Eindhoven (Helmond Sport-thuis) nog op een stunt door op het allerlaatste moment de hoop op Eredivisie-voetbal in leven te houden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner