07.05.2017 16:18

Excelsior opnieuw dwarsligger in de titelstrijd

Excelsior heeft opnieuw een kampioensfeest voorkomen. In het seizoen 2006/2007 hield het in de laatste speelronde AZ af van de titel, zondagmiddag stelde de club uit Kralingen het kampioensfeest van Feyenoord uit.

Feyenoord was van te voren gewaarschuwd. In het seizoen 2006/2007 dacht AZ in de laatste speelronde de titel binnen te slepen, maar dan moest het wel winnen van Excelsior. Dat bleek achteraf een doodsteek te zijn. Dankzij doelpunten van Luigi Bruins, Henrico Drost en Johan Voskamp verloor AZ het duel en de titel in Kralingen. Ook Feyenoord ging zondagmiddag onderuit in het belangrijke duel om de titelstrijd.

Dat bleek al in het begin toen Feyenoord het erg lastig had met het kleinere broertje uit Rotterdam. Vooral in de openingsfase van het duel leek de kampioensstress Feyenoord te verlammen. Het was dan ook Stanley Elbers die namens Excelsior voor het eerste gevaar zorgde. Hij promoveerde een voorzet vanaf links bijna tot doelpunt, maar zijn inzet van dichtbij ging net naast. Feyenoord kwam halverwege de eerste helft pas beter in het spel.

Feyenoord-aanvoerder Karim El Ahmadi kreeg de uitgelezen kans om met een puntertje zijn ploeg op voorsprong te brengen, maar Excelsior-goalie Warner Hahn lag in de weg. Pas in de slotfase van de eerste helft kon Feyenoord het overwicht echt omzetten in kansen. Terence Kongolo kopte een voorzet uit een vrije trap millimeters naast het doel en Tonny Vilhena zag zijn vrije trap stijlvol uit de kruising worden getikt door Hahn.

Hoewel Feyenoord sterk uit de rust kwam, was het plots Excelsior wat op voorsprong kwam. Tien minuten na rust was het Nigel Hasselbaink die op aangeven van Fredy Ribeiro Feyenoord in rouw dompelde. Nog geen drie minuten later zorgde Stanley Elbers ervoor dat het hele stadion, dat voornamelijk gevuld was met Feyenoord-supporters, stil werd. De aanvaller noteerde de 2-0 voor Excelsior.

Ryan Koolwijk deed er in de 65ste minuut nog een schepje bovenop. De ervaren middenvelder schoot met een mooie krul een vrije trap over de muur en in de korte hoek. Feyenoord probeerde daarna nog wel wat, maar Hahn was een sta in de weg. Volgende week speelt Feyenoord in eigen huis tegen Heracles en moet dan winnen. Wanneer Feyenoord verliest of gelijkspeelt en Ajax weet te winnen in Tilburg van Willem II, dan zijn de Amsterdammers de kampioen van Nederland.

Door: Thomas Mulder