07.05.2017 16:18

Go Ahead Eagles degradeert voor vierde keer

Elvis Manu (l.) ziet Heiko Westermann (r.) hoger springen. (07-05-2017)
Elvis Manu (l.) ziet Heiko Westermann (r.) hoger springen. (07-05-2017)

Go Ahead Eagles is na één seizoen Eredivisie weer gedegradeerd naar de Eredivisie. Ajax was vele malen te sterk voor de Deventenaren, die daarmee voor de vierde keer afscheid nemen van het hoogste niveau.

Eerder degradeerde het in 1987, 1996 en 2015. Alleen in 1996 was dat rechtstreekse degradatie, met een achttiende plaats. Dat gebeurt met deze degradatie dus voor de tweede keer in de geschiedenis van de Eagles. Het is in de afgelopen vijf seizoenen de vierde keer dat Go Ahead van divisie wisselt. Alleen de seizoenen 2013/14 en 2014/15 hield de Deventerse club het twee seizoenen vol in een competitie, dit geval de Eredivisie.

Vanaf minuut één was het een buitengewoon makkelijk duel voor de Amsterdammers, die speelden met een voor een groot deel gewijzigd elftal. Al binnen een halfuur stond het 2-0 in de ArenA. Justin Kluivert zorgde na 24 minuten voor de openingstreffer met een schot van ruim twintig meter, waar Theo Zwarthoed naast greep. Kasper Dolberg was vijf minuten later trefzeker met een van richting veranderd schot.

Nadat invaller Frenkie de Jong Ajax in de 48ste minuut op 3-0 zette met een kopbal ging de focus, vooral op de tribune, op een andere wedstrijd. Driemaal steeg in het stadion zowaar gejuich op, omdat Excelsior de ene na de andere treffer maakte tegen Feyenoord. Zodoende bleven de titelkansen nog in leven voor de Ajacieden. De spelers van de thuisploeg waren daardoor enigszins onder de indruk, terwijl Go Ahead gewoon even slecht bleef spelen als voorheen.

Beseffende dat het doelsaldo nog een verschil zou kunnen maken ging Ajax toch even aanzetten. Dat zorgde na zeventig minuten spelen voor de 4-0 van Mateo Cassierra, op aangeven van Kluivert. Het laatste hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in de tachtigste minuut, toen Marcel Ritzmaier het veld mocht ruimen met een rode kaart. Een harde tackle op Joël Veltman kon volgens Pol van Boekel niet door de beugel.

Met de zege en de nederlaag van Feyenoord loopt Ajax in de aanloop naar de return tegen Olympique Lyon nog enige titelkoorts op. Het gat met koploper Feyenoord is nu nog maar één punt. Volgende week gaat Ajax op bezoek bij Willem II, Feyenoord ontvangt Heracles Almelo.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner