07.05.2017 16:45

NEC maakt thuis een einde aan negatieve reeks

NEC heeft tegen AZ 3 punten gepakt en daarmee een einde gemaakt aan de negatieve reeks van 7 verloren wedstrijden op een rij. Dat was de langste reeks sinds een serie van 8 uit 2013. Het clubrecord blijft 9 verloren wedstrijden op een rij.

Dat NEC juist thuis een einde aan de reeks maakt, lijkt geen toeval. De ploeg uit Nijmegen pakte tot voor deze wedstrijd 19 punten in eigen huis en er werden maar 9 punten buitenshuis gepakt. NEC is in uitwedstrijden zelfs de slechtst presterende ploeg in de Eredivisie.

Afwachtend begin, maar wel 1-1 bij rust
NEC, zonder de ontslagen trainer Peter Hyballa, begon afwachtend aan de wedstrijd. Ook AZ creëerde geen kansen. In de 30e minuut viel de 1-0 door Julian von Haacke die goed afrondde na een pass van Ali Messaoud. Daarna probeerde AZ aan te zetten, maar hier kwamen geen kansen uit. In de 43e minuut viel plotseling de gelijkmaker toen Alireza Jahanbakhsh de bal binnen kon schieten doordat Michael Heinloth niet goed kon wegwerken. Het was zijn 3e doelpunt in 4 wedstrijden tegen zijn oude club NEC. Dario Dumić schoot in de slotseconde van de eerste helft nog hard richting het doel van Tim Krul. De doelman kon de bal nog net overtikken.

In de slotminuten werd het duel beslist
In de tweede helft waren er wederom nauwelijks kansen. In de 60e minuut moest Ridgeciano Haps het veld verlaten vanwege natrappen. Deze rode kaart was kenmerkend voor AZ. De Alkmaarders kwamen namelijk in de tweede helft geïrriteerd over. NEC kon niet doordrukken, maar was wel de betere ploeg. Ook na de rode kaart waren er eigenlijk geen gevaarlijke momenten totdat Lorenzo Burnet in de slotfase het hoofd van Taiwo Awoniyi wist te vinden. De Nigeriaan kopte goed binnen.

NEC kan goed omgaan met voorsprong
NEC kan goed met een voorsprong omgaan. Sinds de start van het seizoen 2015/16 won NEC ongeveer 80 procent van de Eredivisiewedstrijden waarin de ploeg op voorsprong kwam. NEC boekte sinds dat seizoen 20 overwinningen. Vandaag werd overwinning 21 behaald.

Eerste overwinning voor interim-trainers
AZ heeft zich niet kunnen revancheren van de verloren bekerfinale tegen Vitesse en NEC heeft 3 broodnodige punten gepakt. Interim-trainers Ron de Groot en Patrick Pothuizen hebben het dus goed gedaan in hun eerste wedstrijd na het ontslag van Peter Hyballa. Bij de vorige 5 trainerswissels bij de Nijmegenaren werd de eerstvolgende wedstrijd verloren. Voor De Groot en Pothuizen is dit nu dus niet het geval.

Door: Tom Verschoor