14.05.2017 17:15

Vitesse wint en stuurt Roda JC naar play-offs

Voor Roda JC is het turbulente seizoen, met onder meer een belangrijke geldschieter achter de tralies in Dubai, nog niet voorbij. De Limburgse ploeg moet in de nacompetitie de Eredivisiestatus zien veilig te stellen. Het afsluitende duel zondag met Vitesse leverde in Arnhem een ruime nederlaag op (3-0). Daardoor zakte Roda JC naar de zeventiende plek, met duels tegen Helmond Sport in de tweede ronde van de play-offs om degradatie/promotie in het verschiet.

Vitesse wilde na drie competitienederlagen op rij het gedenkwaardige seizoen, met de bekerwinst als hoogtepunt, voor eigen publiek waardig afsluiten. De thuisclub had een vliegende start. Al in de derde minuut sloeg Ricky van Wolfswinkel van dichtbij toe nadat een kopbal van een ploeggenoot op de paal was beland (1-0).

Roda JC, dat dit seizoen slechts één uitwedstrijd won (0-1 bij Excelsior), liet zich door snelle openingstreffer van Vitesse niet van de wijs brengen. Met verhoogde energie gingen de Limburgers op jacht naar de gelijkmaker. Na ongeveer twintig minuten was Abdul Ajagun heel dicht bij 1-1. Zijn schot eindigde op de paal.

Ommekeer
In de slotfase van de eerste helft verzuimde Vitesse de voorsprong uit te bouwen. Guram Kashia, Van Wolfswinkel en Lewis Baker kwamen in kansrijke positie niet tot scoren. Na de pauze trachtte Roda JC nog voor een ommekeer te zorgen. In de gehaaste jacht op de gelijkmaker gooide de Limburgse ploeg de defensie open. In de tachtigste minuut profiteerde Van Wolfswinkel, op aangeven van de onzelfzuchtige invaller Alexander Büttner (2-0).

Voor de trefzekere aanvaller was het zijn twintigste competitietreffer. Kort na de tweede treffer van de thuisclub kreeg Mitchel Paulissen van Roda JC de rode kaart voor een onbesuisde charge. In de extra tijd zorgde Baker voor 3-0.