17.05.2017 20:22

Finale van play-offs lonkt voor FC Utrecht

Sofyan Amrabat is door het dolle na het scoren van de openingstreffer tegen sc Heerenveen. (17-05-2017)
Sofyan Amrabat is door het dolle na het scoren van de openingstreffer tegen sc Heerenveen. (17-05-2017)

De finale van de play-offs voor Europees voetbal lonkt voor FC Utrecht. De nummer vier van afgelopen seizoen won woensdagavond met 1-3 op bezoek bij sc Heerenveen. Een hakdoelpunt van Sébastien Haller was het hoogtepunt.

De eerste twee doelpunten stonden al snel op het scorebord in het Abe Lenstra Stadion. Ondanks de defensieve tactiek van Heerenveen, lukte het Utrecht relatief makkelijk om daar doorheen te spelen. De 0-1 was vooral voor Sofyan Amrabat een speciaal moment. Hij schoot zijn eerste ooit voor Utrecht in de rechterbovenhoek. Yassin Ayoub kopte in de twintigste minuut de 0-2 tegen de touwen.

Vorm
Heerenveen begon met beduidend minder vertrouwen dan FC Utrecht aan het duel in de play-offs. De Friezen behaalden slechts 14 punten in de tweede seizoenshelft. Alleen Go Ahead Eagles deed het na de winterstop slechter en die ploeg degradeerde uit de Eredivisie. De achterstand op nummer vier FC Utrecht was dan ook uiteindelijk 19 punten in de Eredivisie.

De Domstedelingen steken juist in goede vorm en reisden daarom met vertrouwen af naar Friesland. Het elftal van trainer Erik ten Hag won maar liefst 7 van de laatste 8 duels. Bovendien presteerde het in de Eredivisie sterk buitenshuis. Buiten de Galgenwaard verzamelde Utrecht 29 punten, mede daardoor eindigde het vierde.

Het zelfvertrouwen van FC Utrecht was voornamelijk in het eerste half uur te zien. Na die periode kwam Heerenveen in de wedstrijd en na rust oogden de Friezen scherp. Martin Ødegaard wist in die periode zijn eerste voor Heerenveen te maken. De van Real Madrid gehuurde Noor schoof vanaf rand zestien raak. Helaas voor Heerenveen gooide een fraai hakje van Sébastien Haller roet in het eten.


16-jarige debutant
Een lichtpunt voor Heerenveen was het debuut van Kik Pierie. Hij kwam na rust als vervanger van Jerry St. Juste binnen de lijnen. Pierie is pas 16 jaar, maar speelde vorig jaar al in de A-jeugd van Heerenveen. Hij wist een nederlaag niet te voorkomen. Wellicht doet hij zaterdag weer mee, omdat de arm van St. Juste uit de kom was en dat hersteltijd nodig heeft.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner