28.05.2017 18:33

NAC promoveert naar Eredivisie, NEC keldert

Cyriel Dessers (r.) juicht na zijn goal, terwijl Manu García (l.) het feestje meeviert. (28-05-2017)

Na twee seizoenen keert NAC Breda terug in de Eredivisie. De ploeg van Stijn Vreven versloeg NEC over twee duels, waardoor laatstgenoemde ploeg na twee seizoenen weer terugkeert naar de Jupiler League. De return in Nijmegen werd een prooi voor NAC: 1-2.

Videobeelden
De openingsfase was furieus. Al binnen de minuut kreeg Cyriel Dessers een grote kans, maar deze trof geen doel. Een paar minuten later ging de bal plots op de stip. Scheidsrechter Kevin Blom bestrafte Lorenzo Burnet namelijk een minuut nadat hij een overtreding maakte aan de hand van de videoscheidsrechter. Dessers bleef ijzig kalm en schoof de bal achter Joris Delle.

Een half uur later herhaalde het toneelstuk zich, toen Blom wederom naar de zijkant ging om zich te laten raadplegen door de videobeelden. Ook deze keer besloot hij om een penalty te geven na een overtreding van Bart Meijers op Taiwo Awoniyi. Ditmaal scoorde aanvoerder Gregor Breinburg, waardoor de spanning weer helemaal terug was: 1-1. De thuisploeg hield de druk op NAC, maar kwam niet tot grote kansen. Sterker nog, de ploeg kon amper een schot produceren.

NAC voert boventoon
Na de rust nam de ploeg van Vreven het initiatief over. Nadat Dessers eerst nog twee grote kansen verprutste, tikte hij de derde wel tegen de touwen: 1-2. Het tweeluik leek daarmee gespeeld, helemaal nadat invaller Mohamed Rayhi vervolgens uit frustratie Arno Verschueren onderuit schopte. Kevin Blom gaf aanvankelijk geel, maar besloot een minuut later om alsnog de rode kaart te trekken.

Daarmee maakte Blom voor de derde keer een minuut later na het voorval een ingrijpende beslissing. Elke beslissing leek overigens een goede te zijn, waardoor de scheidsrechter lof oogste. Toch wilde NAC zekerheid en dus ging men op zoek naar de beslissing. Die kwam er ook, want Manu García gaf de bal fraai mee aan Giovanni Korte, die geen moeite had om de bal onder Delle door te schuiven: 1-3. Dessers completeerde vervolgens zijn hattrick, door doelpunt 7 van de play-offs te maken. NAC kwam nooit meer in de problemen en promoveert zodoende van de Jupiler League naar de Eredivisie, terwijl NEC de omgekeerde route bewandelt.