04.07.2017 15:15

Ingezoomd op: de doorbraak van Amin Younes

Shkodran Mustafi, Amin Younes en Julian Draxler zijn dolblij met de winst in de Confederations Cup. (02-07-2017)
Shkodran Mustafi, Amin Younes en Julian Draxler zijn dolblij met de winst in de Confederations Cup. (02-07-2017)

Twee seizoenen terug was Amin Younes een gewaardeerde kracht bij Ajax, maar niet onomstreden. Hoewel zijn productie in de eerste helft van afgelopen seizoen achterbleef, maakte de Duitser het in de tweede seizoenshelft helemaal waar. Zo vergrootte hij stap voor stap zijn reputatie naar mondiale bekendheid. 

Nationaal
Het spel van de kleine dribbelaar was tekenend voor wat Ajax in de eerste seizoenshelft liet zien. Met enige regelmaat zag het er bijzonder fraai uit, maar de resultaten bleven achterwege. Zo werd vroeg in het seizoen in eigen huis verloren van Willem II (1-2) en gelijkgespeeld tegen Roda JC (2-2). Ook Younes was zichzelf niet en miste kans op kans. Pas later in het seizoen kwam hij echt op dreef. Met drie doelpunten in zijn laatste twaalf wedstrijden bleef zijn inbreng gering, maar zijn spel verbeterde zienderogen. Uiteindelijk was Younes eveneens goed voor zes assists in de Eredivisie. 

Continentaal
Na de winterstop kreeg Ajax veel lovende kritieken, al kwam dat vooral door de Europese prestaties. De Amsterdammers, en vooral Younes, groeiden in de Europa League. Vooral in de thuiswedstrijd tegen FC Schalke 04 draaide hij zijn landgenoot Thilo Kehrer helemaal dol, terwijl hij thuis tegen Lyon ook furore maakte. Met die optredens gaf Younes een duidelijke signaal af: hij werd door Europese topclubs in de gaten gehouden én door bondscoach Joachim Löw. De keuzeheer moest immers een selectie maken voor een interlandperiode. 

Mondiaal
De Duitsers speelden afgelopen maand het WK-kwalificatieduel tegen San Marino en de Confederations Cup. Daarvoor selecteerde Löw niet de allerbeste Duitse spelers, maar desondanks was de oproep van Younes voor Die Mannschaft ongekend knap. Elke speelminuut zou een feest zijn voor de Ajacied, maar uiteindelijk speelde hij zelfs vier interlands.

Uiteindelijk wisten de Duitsers met de B-ploeg de Confederations Cup te winnen, waardoor Younes de allereerste prijs uit zijn korte loopbaan als prof won. Daarmee werd hij eveneens de tweede speler uit de Eredivisie die dat toernooi op zijn naam schreef, na voormalig PSV-doelman Gomes.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner