13.07.2017 16:00

De enorme online invloed van Doan bij Groningen

Grote belangstelling voor de Japanse aanwinst Ritsu Doan tijdens de eerste training van FC Groningen in het seizoen 2017/2108. (01-07-2017)
Grote belangstelling voor de Japanse aanwinst Ritsu Doan tijdens de eerste training van FC Groningen in het seizoen 2017/2108. (01-07-2017)

Met Ritsu Doan haalde FC Groningen voor het eerst in de geschiedenis een Japanse voetballer. Dat hebben de Groningers inmiddels wel gemerkt. De komst van de vleugelaanvaller heeft op social media voor ontzettend veel reuring gezorgd.

Het officiële Twitter-kanaal van FC Groningen (@fcgroningen) heeft dat inmiddels ook begrepen. Als Doan met naam, Twitter-naam (@lovelovesoccer5), foto of video wordt vermeld in de tweet, stijgt het engagement op dat bericht tot ongekende hoogte. Een normaal bericht op Twitter van FC Groningen krijgt gemiddeld 17 likes, terwijl een tweet met Doan erin gemiddeld 223 likes krijgt*. Voor retweets geldt hetzelfde: gemiddeld 9 retweets zonder Doan, tegenover 86 retweets inclusief de naam van de Japanner.

Ook tijdens een wedstrijd is de invloed van Doan groot voor het krijgen van retweets en likes. Zo wordt een bericht van FC Groningen gemiddeld 5 keer geretweet en krijgt het 7 likes als Doan niet wordt genoemd. Staat de Japanner met naam, foto of video in de tweet, wordt het bericht gemiddeld maar liefst 59 keer geretweet en krijgt het 116 likes. Bekijk de verschillen in onderstaande tweets maar als Tom van Weert (met goede beelden) scoort of Doan (met lelijke beelden).

Zonder Doan:

Met Doan:

Marketingtruc
In Azië staat Doan al jaren bekend als een groot talent, terwijl de rest van de wereld met hem kennismaakte tijdens het WK u20. Tegen Italië (2-2) scoorde hij twee fantastische goals. Vooral voor de tweede treffer ontving Doan veel lof (video onder). Na het jeugd WK werd bekend dat PSV en Ajax achter de dribbelaar aanzaten en dus heeft FC Groningen een grote slag geslagen met het aantrekken van de Japanner. Doan gaat eerst op huurbasis spelen, maar kan definitief worden overgenomen. Mocht het avontuur in Nederland op sportief gebied onverhoopt geen succes worden, dan heeft de transfer de naamsbekendheid van FC Groningen in Japan in ieder geval flink doen verhogen. Met het opkomende Aziatische voetbal is dat absoluut geen overbodige luxe.

Buitenlands account
De marketing afdeling van FC Groningen draait zodoende op volle toeren. De club heeft inmiddels, zoals grote clubs uit Europa als FC Bayern, Real Madrid en FC Barcelona, zelfs een Engels twitteraccount (@FCGroningen_EN) gemaakt. Deze loopt nog niet echt storm met 226 volgers. Maar ook op dat account krijgt FC Groningen de meeste engagement wanneer Doan wordt betrokken in de tweets.

* Cijfers zijn vanaf de presentatie van Doan bij FC Groningen op 23 juni tot dinsdag 12 juli.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner