16.07.2017 22:36

Vlaamse dames ten onder aan Danish Dynamite

Debutant België is, ondanks een dappere houding, het EK vrouwen slecht begonnen. In Doetinchem verloor het zondagavond met 1-0 van Denemarken. De Vlaamse dames waren voor de 9e keer in 11 ontmoetingen niet opgewassen tegen het Deense powerhouse.
 
Nog nooit speelden de Belgen op een Europees- of Wereldkampioenschap. In Nederland moest het gaan gebeuren voor de ploeg van bondscoach Ives Serneels. Met Ajacied Davina Philtjens in de basis was er al snel tegenslag. Na zes minuten schoot Denemarken-aanvoerster Pernille Harder de bal op de lat, waarna Sanne Troelsgaard-Nielsen deze uit de rebound in het Vlaamse doel kopte: 1-0. De verdedigende tactiek van de zuiderburen moest zodoende vlug over boord gegooid worden.
 
Het lukte de Belgen om mee te voetballen. Aan de andere kant had de Deense spits Nadia Nadim echter een strafschop moeten krijgen. Een schot op doel werd namelijk gekeerd door de rechterhand van de Vlaamse verdedigster Heleen Jaques. De Denen waren sterker. Met 8 EK-deelnames op zak gaf de ervaring in de eerste helft de doorslag. Van die 8 deelnames bereikte de vrouwen namelijk 5 keer de halve finale. Daar hield het dan wel altijd op voor de Denen.
 
Na rust kwamen er wat meer aanvallende intenties vanuit de Red Flames. Het leidde tot een gevaarlijke kopbal van Maud Coutereels. Nadim, de gevaarlijkste aan Deense kant, kreeg even later de kans op 2-0. Doelvrouw Justien Odeurs lag echter in de weg. Zo bleef het spel op en neer golfen. België viel aan en Denemarken probeerde eruit te komen via snelle counters.
Al bij al werd het zodoende nog aardig spannend in de Achterhoek. Janice Cayman kopte bijvoorbeeld in de slotminuten nog op de Deense lat.
 
Denemarken trekt echter de eerste driepunter over de streep. Door de overwinning komen de dames op gelijke hoogte met de Oranjeleeuwinnen in groep A. In de 11e onderlinge ontmoeting pakken de Deense dames de 9e overwinning. Eenmaal werd het gelijk en een keer won het Vlaamse team.
 
Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner