18.07.2017 10:00

Ingezoomd op: de wederopstanding van Van de Sanden

Shanice van de Sanden is dolblij met haar treffer tijdens de openingswedstrijd van het EK voor Vrouwen in Nederland tegen de Noorse dames. (16-07-2017)
Shanice van de Sanden is dolblij met haar treffer tijdens de openingswedstrijd van het EK voor Vrouwen in Nederland tegen de Noorse dames. (16-07-2017)

Vreugde, wraak, bevrijding en genot. Alles lijkt door Shanice van de Sanden heen te vliegen als ze schreeuwend richting de tribune sprint na haar treffer tegen Noorwegen (1-0), de openingstreffer van de OranjeLeeuwinnen op het EK.

De spanning is voelbaar in Stadion Galgenwaard, maar verdwijnt plotseling als de voorzet van Lieke Martens door Van de Sanden op fraaie wijze achter de Noorse keepster wordt gekopt. Het stadion ontploft, maar de hoofdrolspeelster spant de kroon en gaat helemaal los. Het doelpunt is voor haar dé bevestiging aan de buitenwereld dat ze er helemaal bijhoort. 

Lastige periode
Dat is wel eens anders geweest. De rappe aanvalster van debuteert tegen Frankrijk (0-2 winst) in 2008 al op 16-jarige leeftijd onder Vera Pauw. In de periode daarna ontbreekt de vliegensvlugge aanvalster drie jaar lang bij de OranjeLeeuwinnen. Een lastige periode voor Van de Sanden, maar in 2013 maakt ze haar rentree. Lange tijd is de Liverpool-speelster geen vaste basisklant, maar inmiddels is ze uitgegroeid tot publiekslieveling. Een lieveling vol vreugde en liefde voor het spel, iets wat ze in alles uitstraalt. 

En nu is het recept bekend. Lippenstift op, haren strak en nagels gelakt. Als dat in orde is, weten de verdedigers wat er gaat gebeuren: Van de Sanden gaat op de brommer. Tegen de Noorse vrouwen blijkt dat eens te meer in de eerste minuut, als de rechtsbuiten een steekpass in de diepte krijgt. Ze sprint haar directe tegenstander de vernieling in en met een perfecte voorzet zet Shaan, haar liefkozende bijnaam van haar teamgenoten, Daniëlle van de Donk vrij voor de goal. De middenveldster treft echter de Noorse keepster Ingrid Hjelmseth op haar pad.

Het is het eerste waarschuwingssignaal van de vleugelflitser. De 24-jarige blijft gedurende het duel constant gevaarlijk en krijgt het publiek, inclusief Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, constant op de banken. De bekroning voor haar eigen optreden en die van de OranjeLeeuwinnen komt een klein half uur voor tijd. Een last valt van de schouders bij de speelster. Bovendien stapt de 41-voudig international met haar treffer voorgoed uit de schaduw van collega-aanvalsters Viviane Miedema en Martens. Van de Sanden is Oranje: vreugdevol, energiek en ambitieus!

Klik op onderstaande afbeelding om samenvatting van Nederland - Noorwegen te bekijken: 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner