23.07.2017 22:35

Engeland maakt met ruime zege einde aan reeks

Millie Bright (l.) en Jenni Hermoso strijden in een fel duel om de bal. (23-07-2017)
Millie Bright (l.) en Jenni Hermoso strijden in een fel duel om de bal. (23-07-2017)

Met een defensief ijzersterk optreden heeft Engeland de zege op Spanje over de streep getrokken: 2-0. Spanje maakte het spel, maar kwam er niet doorheen. Aan de andere kant was het wel twee keer raak.

Door de zege van Engeland komt een einde aan een lange traditie bij de duels tussen Engeland en Spanje. Beide landen speelden tien keer eerder tegen elkaar en nog niet eerder was er in de uitslag meer dan twee doelpunten verschil. Engeland en Spanje ontliepen elkaar niet veel in de historie, wat ook in Breda het geval was. Engeland teerde de gehele wedstrijd op een vroeg doelpunt, waarna in de slotfase de marge werd vergroot: 2-0.

Het spel golfde op en neer in de openingsfase. Fran Kirby maakte al in de tweede minuut het openingsdoelpunt, maar daarvoor was de eerste kans al voor Spanje. Aan de ene kant schoot Vicky Losada naast, aan de andere kant rondde Kirby een steekpass van Ellen White prima af.

Die storm van de eerste minuten werd doorgetrokken en leidde bijna tot een verdubbeling van de score. Dat had het moeten zijn zelfs, ware het niet dat de grensrechter ten onrechte haar vlag omhoog deed. Een heldhaftige kopbal van Millie Bright viel perfect in de verre hoek, maar ze werd afgevlagd voor buitenspel.

Na de ontsnapping voor de Spaanse dames kantelde het spelbeeld volledig. Spanje speelde op balbezit en liet de bal keurig rondgaan. De Engelsen daarentegen hielden tegen en rosten elke bal naar voren, hopend op de snelheid van topscoorster Jody Taylor en doelpuntenmaakster Kirby. Spanje had absoluut het beste van het spel en haalde een hoog niveau, maar de Engelse muur was niet te doorbreken.

De ene na de andere aanval van Spanje volgde, maar ze liepen allemaal stuk op dat blok dat de Engelsen voor de eigen goal hadden gevormd. Engeland creëerde zelf helemaal niets, maar het kon teren op dat ene doelpunt. Spanje hoopte erop dat de bal een keer goed zou vallen, wat een kwartier voor tijd ook gebeurde. Millie Bright maakte zeer ongelukkig - maar overduidelijk - hands en de bal ging op de stip. Maar de scheidsrechter kwam terug op haar besluit.

Geen van de speelsters op het veld protesteerde hevig, maar niemand had enig idee waarom de Italiaanse scheidsrechter Carina Vitulano terugkwam op haar besluit. Ze gaf aan dat de bal via de knie van Bright tegen de arm kwam, wat inderdaad het geval was. Wat volgde was een scheidsrechtersbal en het spel ging weer verder.

Het mazzeltje dat Spanje nodig had om door de Engelse muur te breken werd ze onthouden en de moedeloosheid sloop erin. Engeland profiteerde daarvan. De bal viel opeens goed voor de voeten van Taylor en zij faalde niet. Het is voor de Engelse spits al haar vierde doelpunt van het toernooi en goed voor de beslissing. Spanje verdiende minimaal een punt, maar Engeland gaat ervandoor met de volle buit: 2-0.

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner