25.07.2017 13:45

Ingezoomd op: de steeds aantrekkelijkere MLS

Andrea Prilo (l.) en David Villa (r.) overdenken een situatie. (25-07-2017)
Andrea Prilo (l.) en David Villa (r.) overdenken een situatie. (25-07-2017)

Waar de Europese competities veel stil liggen, gaat het voetbal in de Verenigde Staten rustig door. De competitie wordt steeds aantrekkelijker voor het grote publiek en steeds meer vedettes steken de Atlantische Oceaan over. Ook Wesley Sneijder, die zijn contract ontbonden zag worden bij Galatasaray SK, verruilt Europa mogelijk voor de Verenigde Staten.

Salary-cap
Voor veel clubs was het halen van Europese toppers naar de Major League Soccer voorheen onmogelijk, maar door de Designated Player Rule in 2007 kwam daar verandering in. De bond betaalt namelijk €350.000 van voor de salaris van een speler, maar sinds die regel mag een club drie spelers aantrekken die duurder zijn dan dat bedrag. David Beckham was een pionier en legde de rode loper uit voor andere topspelers als Thierry Henry, Rafael Márquez, Fredrik Ljungberg en Denilson.

De topspelers
Inmiddels herbergt de MLS een hoop, gemiddeld gezien wat meer ervaren, topspelers. De bekendste spelers van dit moment zijn ongetwijfeld Andrea Pirlo en David Villa (foto bovenaan). De 38-jarige Italiaan en de 35-jarige Spanjaard spelen beide voor New York City FC. Ook Ricardo Izecson dos Santos Leite, oftewel Kaka (Orlando City), is nog altijd actief in de MLS. 

Dat gold eveneens voor Steven Gerrard (Los Angeles Galaxy) en Frank Lampard (New York City FC), maar zij hebben hun schoenen inmiddels aan de wilgen gehangen. Toch is er een trend gaande dat ook steeds jongere spelers naar Amerika verkassen. Zo spelen Sebastian Giovinco (30 jaar, Toronto FC) en Giovani dos Santos (28 jaar, Los Angeles Galaxy) al een aantal jaar in de MLS. Andere bekende spelers zijn Jozy Altidore (ex-AZ), Michael Bradley (ex-sc Heerenveen) en Damarcus Beasley (ex-PSV). 

De Nederlanders
Vroeger speelden onder meer Guus Hiddink, Wim Rijsbergen, Johan Cruijff en Dick Advocaat in Amerika, maar de competities was niet zo professioneel als nu. In een korter verleden waren ook Victor Sikora, Ronald Waterreus, Nigel de Jong en Danny Koevermans er actief.

Chicago Fire
Bastian Schweinsteiger is de meest bekende naam van Chicago Fire, maar de Duitser heeft onder meer de Nederlanders Johan Kappelhof, John Goossens en Michael de Leeuw als ploeggenoten. Van dit drietal speelde Kapelhof de meeste wedstrijden (52 MLS-duels) en scoorde De Leeuw de meeste goals (8 MLS-doelpunten). Momenteel acteren ook onder meer Kelvin Leerdam Danny Hoesen, Roland Alberg en Giliano Wijnaldum op het hoogste niveau in Amerika. Leerdam scoorde dit weekend zijn eerste treffer voor de Seattle Sounders.

Huidige stand
De reguliere competitie is verdeeld in twee ranglijsten en loopt van maart tot oktober. De nummers 1 van beide ranglijsten na 34 speelrondes mogen zich de winnaar van de Supporter's Shield noemen. De beide klassementen worden vervolgens samengevoegd. Dan spelen de beste twaalf (zes van elke conferentie) de play-offs om de MLS Cup. Bekijk hieronder de standen van beide conferenties. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner