11.09.2017 09:45

Statistieken speelronde 4 in de Eredivisie

Na elke speelronde in de Eredivisie zetten we een aantal interessante positieve en negatieve statistieken op een rij. Vooral bij FC Twente is het treurnis, aangezien de ploeg tegen twee negatieve clubrecords aanliep na de nederlaag van dit weekend.

De records behaalde de ploeg van René Hake nadat het op bezoek bij Sparta Rotterdam met 1-0 onderuit ging. Nog nooit verloor FC Twente immers de eerste vier wedstrijden van het nieuwe seizoen. Bovendien verloor het ook de laatste drie duels van vorig seizoen, waardoor de reeks van zeven nederlagen op rij de slechtste uit de clubgeschiedenis is.

Weinig balbezit Groningen
FC Groningen is van alle ploegen uit de Eredivisie het team met gemiddeld het minste balbezit. Zondag tegen VVV-Venlo lukte het de ploeg van Ernest Faber om voor de eerste keer minstens de helft balbezit te hebben: precies 50%. In totaal heeft de ploeg slechts 39,8% balbezit gehad in de eerste vier speelrondes.

PSV lastig in Heerenveen
De ploeg van Phillip Cocu heeft al zes wedstrijden bij sc Heerenveen niet weten te winnen. De laatste zege stamt uit 2011, toen onder meer Georginio Wijnaldum twee keer namens de Eindhovenaren scoorde in het 1-5 gewonnen duel. Dit waren de uitslagen in de jaren daarna:

Snelste doelpunt
De 1-0 van FC Utrecht in het thuisduel tegen Roda JC was de snelste treffer van dit seizoen. Sander van de Streek rondde een fraaie aanval af na een minuut en zestien seconde. Het vorige record in de Eredivisie van dit seizoen stond op naam van een ploeggenoot. Zakaria Labyad scoorde namelijk na 1 minuut en 46 seconde tijdens het duel met Willem II (2-0).

Tim Matavž
De aanvaller van Vitesse is de eerste speler die in zijn eerste vier Eredivisie-wedstrijden heeft gescoord. Het oude record stond op naam van Pierre van Hooijdonk uit 1999, die in de eerste drie speelrondes tot vijf doelpunten kwam. Echter, in de vierde speelronde, wist Van Hooijdonk niet te scoren. Matavž deed dat wel en heeft nu het record in handen.

Honderd doelpunten
Feyenoord is de ploeg die het vaakst heeft gescoord tegen Heracles Almelo. De ploeg van John Stegeman incasseerde al meer dan honderd treffers tegen de Rotterdammers. Afgelopen zaterdagavond maakte de ploeg van Giovanni van Bronckhorst vier doelpunten op het kunstgras in Almelo.