03.10.2017 10:30

Ingezoomd op: de bij Lyon opgeleefde Depay

Memphis Depay floreert sinds zijn entree in de Franse Ligue 1. De Nederlander stapte januari 2017 over van Manchester United naar Olympique Lyon en heeft daar het plezier teruggevonden in het voetbal.

De voormalig vleugelaanvaller van PSV is over heel 2017 de Nederlander uit de vijf grootste Europese competities die het vaakst direct is betrokken bij een treffer met een goal of assist: achttien keer. Daarmee blijft de 31-voudig Oranje-international Arjen Robben net voor, die zestien keer een goal maakte of een assist gaf. 

  1. Depay: 18 (Olympique Lyon)
  2. Robben: 16 (Bayern München)
  3. Wijnaldum: 11 (Liverpool FC)
  4. Strootman: 8 (AS Roma)
  5. Verhaegh / De Vrij: 6 (Augsburg, Wolfsburg / Lazio Roma)

Tijdens de tweede helft van het vorige seizoen kwam Depay in zeventien wedstrijden vijf keer tot scoren. Dit seizoen staat de teller op twee doelpunten. Afgelopen weekend was de aanvaller verantwoordelijk voor de 1-3 tegen Angers SCO, al kwam die ploeg nog terug tot 3-3. Met drie assists is Depay samen met Nabil Fekir de Lyon-speler die het vaakst de beslissende pass gaf dit seizoen. Vorig seizoen produceerde technicus acht assists in de Ligue 1.

Oranje
In 2017 speelde Depay vier interlands voor het Nederlands elftal, maar tijdens deze duels kwam de vleugelflitser niet tot scoren. Zijn laatste treffer maakte de Lyon-aanvaller op 13 november 2016 in het duel met Luxemburg. Als invaller vond Depay tweemaal het net tijdens het 1-3 gewonnen WK-kwalificatieduel.

In Groep A van de kwalificatiepoule staat Oranje er matig voor. De ploeg van Dick Advocaat heeft een achterstand van vier en drie punten op respectievelijk Frankrijk en Zweden. Tegen die laatste ploeg speelt Oranje de laatste wedstrijd in de poule. Doordat Zweden een beter doelsaldo heeft, moet Oranje met grote cijfers winnen van de Zweedse ploeg, al is dat nog zeer afhankelijk van het resultaat uit het duel ervoor tegen Wit-Rusland. Zweden speelt de voorlaatste wedstrijd thuis tegen Luxemburg.

Een Depay in vorm, zoals bij PSV of nu bij Lyon, kan Oranje bijzonder goed gebruiken. Tijdens de laatste twee interlands tegen Frankrijk (4-0 verlies) en Bulgarije (3-1 winst) zat Depay wel bij de selectie, maar kreeg hij geen speelminuten van keuzeheer Dick Advocaat. Robben en Quincy Promes kregen in beide duels de voorkeur van de bondscoach. Wellicht heeft Depay Advocaat de laatste weken overtuigd.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner