07.11.2017 10:00

Ingezoomd op: de prachtcarrière van stylist Pirlo

De Italiaanse legende Andrea Pirlo heeft zijn laatste minuten als voetballer gespeeld. New York City FC-trainer Patrick Vieira gunde de 38-jarige routinier nog een handvol minuten tijdens het duel met Columbus Crew (2-0) in de kwartfinale van Major League Soccer Playoffs.

De ploeg van Pirlo won weliswaar, maar het was niet genoeg om de 4-1 nederlaag uit het heenduel weg te poetsen. Daardoor is New York City FC uitgeschakeld en dus de loopbaan van de Italiaan met zijn fabelachtige rechterbeen ten einde. De grootmeester zwaaide af op een toneel dat hem onwaardig is, want Pirlo was één van de beste middenvelders deze eeuw. Als speler van AC Milan, Juventus en het nationale team van Italië werd l'architetto met zijn prachtige speelstijl wereldwijd in de harten gesloten. 

Periode voor AC Milan
Pirlo, die in totaal 495 Serie A-duels speelde, groeide op in Flero en brak door in het profvoetbal bij Brescia Calcio. Na een sterk seizoen pikte Inter hem op, maar tot basisspeler schopte hij het niet. Na een verhuurperiode bij Reggina Calcio kreeg hij een tweede kans bij Inter, echter ook daarin slaagde hij niet. Nadat Pirlo een half seizoen bij Brescia Calcio op huurbasis speelde, nam AC Milan de middenvelder over van de stadgenoot. 

AC Milan
In zijn eerste Serie A-seizoen als speler van het grote AC Milan, waar onder meer legendes als Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Rui Costa en Andriy Shevchenko onder contract stonden, had Pirlo maar twee basisplaatsen. Een seizoen later werd hij een vaste waarde op het middenrif, met als bekroning een basisplaats in de finale van de Champions League. Het duel eindigde bloedeloos 0-0, maar na strafschoppen (Pirlo was in de 71e minuut gewisseld) zegevierde Rossoneri. 

In 2005 stond Pirlo weer aan de aftrap in een Champions League-finale, maar deze verliep desastreus voor de Italiaanse ploeg. Na een 3-0 voorsprong bij rust, knokte tegenstander Liverpool FC zich terug. Ditmaal verloor Milan na strafschoppen, mede door de memorabele doelman Jerzy Dudek. Twee seizoenen later mocht Milan revanche nemen op de Engelse ploeg, wederom in de finale van het miljardenbal. Door twee goals van goaltjesdief Filippo Inzaghi wonnen Pirlo en co met 2-1. Dirk Kuyt scoorde dat duel zijn eerste treffer ooit in de Champions League. 

Prijzenkast bij AC Milan

  • WK voor Clubs (2007)
  • Champions League (2003, 2007)
  • UEFA Super Cup (2003, 2007)
  • Serie A (2004 en 2011).
  • Coppa Italia (2003)
  • Supercoppa (2004)

"Toen Andrea me vertelde dat hij bij ons kwam voetballen, dacht ik als eerst: 'God bestaat!' Een speler van zijn niveau die transfervrij was, is de transfer van de eeuw." - Gianluigi Buffon over de transfer van Pirlo naar Juventus

Juventus
Nadat Pirlo met de landstitel in stijl afsloot bij Milan verkaste hij transfervrij naar competitiegenoot Juventus. De destijds dertigjarige patron bewees het tegendeel van de criticasters dat hij over zijn top was, want als speler van Juventus herhaalde hij op sierlijke wijze vrijwel alle kunststukjes, vooral op nationaal gebied. Met il professore op het middenveld was de Oude Dame ongenaakbaar en won het vier landstitels op rij: van het seizoen 2011/2012 tot en met 2014/2015. 

In zijn laatste seizoen was Pirlo nog heel dichtbij het winnen van een derde Champions League-titel. Juventus bereikte de finale door onder meer Real Madrid, AS Monaco en Borussia Dortmund te verslaan. In de eindstrijd was het FC Barcelona van Luis Enrique echter iets te sterk, het werd 3-1 voor de Spanjaarden. De verloren finale was het laatste duel van Pirlo op de Europese velden als clubspeler, de laatste drie seizoenen versleet hij in Amerika namens New York City FC.

Prijzenkast bij Juventus

  • Serie A (2012, 2013, 2014, 2015)
  • Coppa Italia (2015)
  • Supercoppa (2012, 2014)

Wereldkampioen
Op clubniveau won Pirlo alles wat er te winnen viel, maar hét moment beleefde de creatieveling in het shirt van Squadra Azzurra. Het winnen van een eindtoernooi lukte in 2012 net niet, toen een fenomenaal spelend Spanje Italië in de finale van het Europees kampioenschap versloeg (4-0). Meer succes voor Pirlo was er zes jaar daarvoor. De 125-voudig Italiaans international deed tijdens het Wereldkampioenschap van 2006 mee in alle wedstrijden en scoorde de openingstreffer in het eerste duel met Ghana (2-0). In een waanzinnig spannende halve finale versloeg  Italië gastland Duitsland, mede door een zeer fraaie assist van Pirlo op Fabio Grosso diep in verlenging. 

De halve finale was gedenkwaardig, de eindstrijd tegen Frankrijk was tot in de puntjes meeslepend. Het was het duel waarin Zinédine Zidane zou afzwaaien als profvoetballer. De grootmeester, die in de zevende minuut de score opende met een stift, kon zich in extra tijd echter niet beheersen en gaf provocateur Marco Materazzi (maakte de 1-1) een snoeiharde kopstoot op de ribbenkast. Zidane dupeerde zijn ploeg, want een rode kaart volgde. Na honderdtwintig minuten was het tijd voor strafschoppen. Alle Italianen, onder meer Pirlo, raakten. Frankrijk-spits David Trezeguet werd de schlemiel door als enige te missen: Italië werd wereldkampioen. 

Prijzenkast bij Italië

  • WK (2006)

"Ik wil ook elke club bedanken waarvoor ik de eer heb gehad te spelen, elke ploeggenoot aan wiens zijde ik heb mogen voetballen en alle mensen die mijn carrière zo ongelooflijk hebben gemaakt, en niet te vergeten alle supporters wereldwijd die mij gesteund hebben. Jullie zitten voor altijd in mijn hart." - Pirlo na zijn afscheid bij New York City FC. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner