21.12.2017 12:45

Feyenoord-Heracles: voor altijd het duel van Kuyt

Feyenoord - Heracles Almelo, het duel dat voor altijd de boeken in gaat als hét kampioensduel. Het kampioensduel van Dirk Kuyt, de aanvoerder die met een hattrick zijn ploeg, zijn liefde, zijn Feyenoord de landstitel bezorgde.

Dirk Kuyt, de aanvoerder die eigenlijk geen basisplaats had. De blonde Katwijker was onder Giovanni van Bronckhorst namelijk naar de bank verwezen, maar in dé wedstrijd van het seizoen posteerde de oefenmeester Kuyt in de basis. Mede omdat Tonny Vilhena moest toekijken vanaf de tribune wegens een schorsing.

Dirk Kuyt, de aanvoerder die zijn ploeg sinds zijn rentree bij de hand nam. Heel Rotterdam leefde voor dit moment, want het was Feyenoord nog altijd niet gelukt deze eeuw een landstitel te vieren. Sinds zijn terugkeer in De Kuip beloofde Kuyt het Rotterdamse publiek: de titel wordt gepakt. In zijn eerste seizoen lukte dat niet, maar de routinier had één doel en die ging hij voltooien in zijn tweede seizoen.

Dirk Kuyt, de aanvoerder die na 38 seconde Feyenoord op 1-0 zette. Rechtsback Bart Nieuwkoop slingerde de bal naar voren en de situatie leek uitzichtloos, maar opportunistisch als Kuyt is, bleef hij druk zetten. Mike te Wierik gleed uit het niets uit, alsof het zo moest zijn. Het moment van Kuyt, oog in oog met doelman Bram Castro. Niet nadenken, schieten, 1-0.

Dirk Kuyt, de aanvoerder die al binnen het kwartier het duel besliste. Eljero Elia had daar een groot aandeel in, met een geweldige voorzet. Maar die kopbal van Kuyt, zwevend door de lucht, was perfect. Uitstekende timing, benen gebogen, concentratie. Kuyt knikte, toucheerde, schampte en juichte: 2-0. Iedereen wist het, dit kan niet meer fout gaan. Feyenoord wordt landskampioen.

Dirk Kuyt, de aanvoerder die tijdens de wedstrijd van zijn leven een hattrick maakte. Kon het ultiemer? De duels voorafgaand aan Heracles thuis moest hij regelmatig vanaf de bank toekijken. Regelmatig, maar dat was al veel vaker dan Kuyt wilde. Hij moest zijn gram halen. Hoewel heel Nederland wist dat het na de 2-0 gespeeld was, heerste er in Rotterdam toch iets van spanning. Want stel dat dit alsnog fout zou gaan? Dat kon niet, dan zou Rotterdam breken. En dus maakte Kuyt een einde aan alle valse hoop door vanaf de strafschopstip de 3-0 en zijn hattrick te maken.

Donderdagavond komt Heracles voor het eerst sinds 14 mei 2017 weer op bezoek in De Kuip voor de achtste finale van de KNVB beker. Kuyt zal er niet zijn, maar toch zal het thuisduel van Feyenoord tegen de Almeloërs voor altijd in het teken staan van het kampioensduel, het kampioensduel van Kuyt. Bekijk de samenvatting van die wedstrijd:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner