28.12.2017 09:00

Ajax hoogste percentage balbezit, PSV stuk lager

Ajax sluit de eerste seizoenshelft af met het hoogste gemiddelde percentage balbezit. De Amsterdammers haalden over de eerste achttien Eredivisie-wedstrijden een percentage van 63%. Achter Ajax volgen AZ Alkmaar en Feyenoord op gepaste afstand.

De hoofdstedelingen, waar Marcel Keizer als trainer aan de kant werd geschoven, sloten vier Eredivisie-wedstrijden met een percentage boven de zeventig procent af. In de uitwedstrijd in De Koel bij VVV-Venlo haalde Ajax (0-2 zege) de hoogste score tot nu toe dit seizoen. In Venlo eindigde Ajax het treffen met een balbezitpercentage van 72%. AZ Alkmaar en Feyenoord behaalden over de eerste achttien duels ook een zeer hoog gemiddelde. Beide ploegen sluiten de eerste seizoenshelft af met een percentage van 58%. 

Een stuk lager op de lijst staat koploper PSV en dus zegt enkel de hoeveelheid balbezit niet heel veel. De ploeg van Phillip Cocu heeft de bal net iets vaker dan de tegenstander en sluit de eerste seizoenshelft af met 51%. Daarmee staat de ploeg op gelijke hoogte met Heracles Almelo en FC Utrecht. Net iets boven deze ploegen staan Heerenveen (53%), PEC Zwolle en Vitesse (beide 52%). Onderaan de lijst van gemiddelde balbezit staat Roda JC. Die ploeg had tijdens de eerste achttien wedstrijden van dit seizoen gemiddeld 43% de bal. Dat is één procent minder dan FC Twente, Excelsior en VVV-Venlo. Ook die laatste ploeg heeft vrijwel elk duel minder balbezit dan de tegenstander, toch is VVV-Venlo aanvoerder van het rechterrijtje. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner