02.01.2018 08:00

Willem II meest efficiënte ploeg eerste seizoenshelft

De spelers van Willem II zagen in de eerste seizoenshelft in de Eredivisie één van de zeven schoten gepromoveerd worden tot een doelpunt. Met een schotnauwkeurigheid van 14,2% (27 goals uit 189 schoten) is de ploeg van Erwin van de Looi de meest efficiënte Eredivisie-ploeg van de eerste seizoenshelft.

Willem II is vooral de meest dodelijke ploeg in het vijandelijke strafschopgebied. De ploeg haalt binnen de zestien namelijk een schot/goalverhouding van ruim 21%, door 25 keer te scoren in slechts 118 pogingen. Geen enkele ploeg kan dergelijke cijfers overbruggen. Schoten van buiten het strafschopgebied zijn daarentegen een stuk minder effectief voor de Tricolores. Alleen ADO Den Haag, AZ Alkmaar en Sparta Rotterdam scoren slechter dan Willem II, dat een schotnauwkeurigheid van slechts 2,8% buiten het strafschopgebied haalt.

PSV beste van topploegen
Desondanks is Willem II de ploeg die het gemiddeld het vaakst scoort bij een schot (van binnen en buiten het strafschopgebied bij elkaar). Achter de Brabanders staat provinciegenoot PSV. Met 49 doelpunten uit 346 schoten haalt de ploeg van Phillip Cocu een percentage van 14,1%. Ook PSV is vooral binnen de zestien erg efficiënt, want met een percentage van 19,1% scoort de ploeg op Willem II na het vaakst. Met 43 pogingen scoorde Ajax de meeste treffers van binnen het strafschopgebied, maar de Amsterdammers hadden daar 253 pogingen voor nodig: een goalpercentage van 17%.

Feyenoord koning afstandsschoten
Feyenoord en Ajax scoren het vaakst buiten het strafschopgebied, beide ploegen negen keer. De Rotterdammers zijn echter een stuk efficiënter, want de ploeg had daar 111 pogingen voor nodig en haalt dus een percentage van 8,1%. Dat is het meest van alle teams uit de Eredivisie. Ajax scoorde dus net zo vaak, maar had daar wel 35 schoten meer voor nodig (146) en heeft een percentage van 6,2%. FC Twente is na Feyenoord het meest effectief buiten de zestien: zeven van de 94 pogingen vlogen in het doel (7,4%).

Sparta veruit minst efficiënt
Dick Advocaat zal bij Sparta vooral het killersinstinct moeten terugbrengen in Rotterdam. De ploeg staat laatste in de Eredivisie en dat komt mede door de matige productie. Aan het aantal schoten ligt het niet, maar Sparta is de enige ploeg die een lager goalpercentage dan tien procent haalt. Slechts 11 van de 117 pogingen troffen doel (9,4%). Een groot contrast met bijvoorbeeld Willem II, dat slechts één schot meer loste, maar wel 25 keer mocht juichen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner