01.01.2018 14:45

Ajacieden domineren lijsten van passing-statistieken

De Ajax-spelers domineren vrijwel elke lijst op gebied van passing. Zo levert de ploeg, waar trainer Marcel Keizer aan de kant werd geschoven, de speler af met de beste zuiverheid in zijn passes, de meeste keypasses, de meeste passes en de meeste assists in de Eredivisie.

Zuiverheid in passes
Van de spelers die minstens de helft meededen in de Eredivisie (negen van de achttien wedstrijden) is Frenkie de Jong de speler met de beste passaccuratie. De middenvelder, die de laatste weken ook als centrale verdediger werd opgesteld, gaf 766 passes en zag er 703 daarvan aankomen bij een medespeler. Daarmee haalt hij een percentage van 92%. Teamgenoot Matthijs de Ligt doet het met 91% maar net iets minder goed. De top drie wordt gecompleteerd door Heracles-middenvelder Joey Pelupessy.

  1. De Jong: 92% zuiverheid in passing (15 wedstrijden)
  2. De Ligt: 91% zuiverheid in passing (18 wedstrijden)
  3. Pelupessy: 90% zuiverheid in passing (18 wedstrijden)

Meeste keypasses
Met zeventig keypasses zet Hakim Ziyech het vaakst van alle Eredivisie-spelers een ploeggenoot in scoringspositie. Van die zeventig passes werden acht passes gepromoveerd tot een assist. Met zijn zeventig keypasses houdt de Marokkaans international iedereen op flinke afstand. Heracles Almelo-aanvaller Brandley Kuwas staat achter Ziyech op een tweede plaats, gevolgd door PEC Zwolle-speler Younes Namli. 

  1. Ziyech: 70 keypasses (18 wedstrijden)
  2. Kuwas: 46 keypasses (15 wedstrijden)
  3. Namli: 43 keypasses (17 wedstrijden)

Meeste passes
Matthijs de Ligt heeft in de eerste seizoenshelft de meeste passes gegeven. De centrale verdediger van de hoofstedelingen gaf in de eerste achttien duels 1082 passes. Slechts twee andere spelers naast De Ligt wisten meer dan duizend passes te geven. Dat lukten Stijn Wuytens, verdediger annex middenvelder van AZ, en een ploeggenoot van De Ligt: Ziyech.

  1. De Ligt: 1082 passes (18 wedstrijden)
  2. Wuytens: 1064 passes (17 wedstrijden)
  3. Ziyech: 1082 passes (18 wedstrijden)

Meeste assists
De belangrijkste pass is uiteraard de assist. Daarin domineren de Amsterdammers eveneens, want David Neres leverde dit seizoen de meeste assists van alle spelers uit de Eredivisie. De Braziliaanse dribbelaar wordt enkel door ploeggenoten in de nek gehijgd, want Ziyech en De Jong staan op respectievelijk de tweede en derde plaats. Laatstgenoemde deelt de derde plaats met Kuwas.

  1. Neres: 9 assists (16 wedstrijden)
  2. Ziyech: 8 assists (18 wedstrijden)
  3. De Jong en Kuwas: 7 assists (beide 15 wedstrijden)

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner