21.03.2018 14:30

FC Eindhoven levert mogelijk 'bijzondere' topscorer

De kans is groot dat FC Eindhoven-aanvaller Mart Lieder aan het einde van het seizoen topscorer is van de Jupiler League. De 27-jarige spits staat met nog acht wedstrijden te spelen op 23 goals en FC Eindhoven bezet plaats zestien op de ranglijst. Deze eeuw eindigde de club van de topscorer nooit zo laag.

Het record staat op naam van Tom Boere. De spits maakte vorig seizoen 33 treffers voor FC Oss, dat op de dertiende plaats eindigde. Hij nam het record over van Berry Powel, die in het seizoen 2005/2006 goed was voor negentien treffers voor De Graafschap, goed voor een gedeelde topscorerstitel met Santi Kolk van PEC Zwolle. De Doetinchemmers eindigden op plek twaalf.

Bovenste plaatsen
Veel vaker eindigde club van de topscorer van de Eerste Divisie op de bovenste plaatsen: de afgelopen achttien seizoenen leverde de kampioen drie keer de topscorer, zoals NEC dat in het seizoen 2014/2015 deed. De Nijmegenaren werden kampioen en Sjoerd Ars hengelde de persoonlijke prijs binnen. Ook de nummer twee had drie keer een uiteindelijke topscorer in de gelederen. Zo werd Ralf Seuntjens twee seizoenen geleden topscorer namens VVV-Venlo, de runner-up die jaargang. Sparta Rotterdam werd kampioen.

Novakovich
FC Eindhoven staat momenteel zestiende met 34 punten. Afgelopen vrijdag won het met ruime cijfers van Jong FC Utrecht: 5-2. Lieder scoorde een hattrick. De topscorerstitel is nog geen vanzelfsprekendheid, want SC Telstar-jongeling Andrija Novakovich rijgt de laatste weken de goals aaneen. De huurling van Reading FC heeft achttien keer gescoord. Ook hij kan een bijzondere topscorer worden: de eerste buitenlandse topscorer in de Jupiler League in zeventien jaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner