17.04.2018 12:00

Marokkaanse spelers zeer productief in de Eredivisie

Hakim Ziyech is door een klein deel van de Ajax-supporters een ongewenste speler, maar hij is samen met Zakaria Labyad en Youness Mokhtar verantwoordelijk voor een heel sterke bijdrage aan Eredivisie-treffers van Marokkaanse makelij. 

Het Noord-Afrikaanse land is in de Eredivisie het best vertegenwoordigd als het gaat om doelpunten per nationaliteit, Nederland daargelaten. In totaal zijn er zeventien Marokkaanse spelers actief op het hoogste niveau, gezamenlijk maakten zij 61 doelpunten. Labyad scoorde de meeste treffers (twaalf), terwijl Ziyech en Mokhtar er beiden acht maakten. Ook Mimoun Mahi, Yassin Ayoub, Nasser El Khayati en Oussama Assaidi waren dit seizoen regelmatig trefzeker.

De kans is zeer klein dat Ziyech nog vaker het net gaat vinden namens zijn huidige werkgever. Nadat hij afgelopen zondag belaagd en geduwd werd door fans van Ajax, haalde hij alle uitingen omtrent die club van zijn social media. De creatieve middenvelder lijkt de Amsterdamse club uit te kotsen op dit moment en zal zeer waarschijnlijk verkassen naar een buitenlandse club. 

Spelers met de Duitse en Deense nationaliteit volgen achter Marokko op de tweede plaats. In totaal spelen er 23 Duitsers in de Eredivisie en zeventien Denen. Namens dat laatste land scoren Lasse Schöne (tien) en Kasper Dolberg (vijf) vaak voor Ajax, terwijl Nicolai Jørgensen tienmaal het net vond als Feyenoord-speler. De Duitse spelers die veel trefzeker zijn, staan daarentegen niet onder contract bij een topclub: Dani Schahin (acht goals voor Roda JC), Lennart Thy (zeven goals voor VVV-Venlo) en Stefan Thesker (drie goals voor FC Twente).

Namens Noorwegen neemt ADO Den Haag-spits Bjørn Johnsen meer dan de helft van de treffers voor zijn rekening: zeventien van 27. Ook Morthen Thorsby en Jonas Svensson scoren regelmatig, respectievelijk zes en drie keer dit seizoen. Van alle buitenlandse spelers zijn de meesten afkomstig uit België, maar toch staat dit land pas op de vijfde plaats in deze lijst. Cyriel Dessers is met negen doelpunten aanvoerder namens de zuiderburen in de Eredivisie. 

Top tien meest succesvolste nationaliteiten in Eredivisie:

  1. Marokko: 61 doelpunten - 17 spelers
  2. Denemarken: 32 doelpunten - 23 spelers
  3. Duitsland: 32 doelpunten - 17 spelers
  4. Noorwegen: 27 doelpunten - 9 spelers
  5. België: 25 doelpunten - 26 spelers
  6. Iran: 23 doelpunten - 2 spelers
  7. Spanje:  23 doelpunten - 6 spelers
  8. Nigeria: 18 doelpunten - 5 spelers
  9. Zweden: 17 doelpunten - 6 spelers
  10. Slovenië: 16 doelpunten - 5 spelers

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner