27.05.2018 11:54

Het Champions League-seizoen in 10 statistieken

Zaterdagavond werd het enerverende Champions League-seizoen afgesloten met de finale tussen Real Madrid en Liverpool (3-1). Deze 10 statistieken blikken terug op de strijd tussen de 32 deelnemende clubs.

1. Schlemiel Karius met meeste clean-sheets
Loris Karius maakte twee enorme blunders in de finale en sloot het seizoen af als dé schlemiel van Liverpool. Tot de eindstrijd keepte de Duitser wel een ijzersterk seizoen in de Champions League. Geen enkele doelman hield vaker zijn doel schoon dan Karius: 6 keer.

2. Ronaldo weer topscorer
Na het winnen van zijn vijfde Champions League opperde Cristiano Ronaldo dat het toernooi misschien wel naar hem vernoemd moest worden. Met de Portugese sterspeler in de gelederen domineert Real Madrid het toernooi, mede dankzij de scoringsdrift van Ronaldo. Voor het zesde (!) seizoen op rij werd hij topscorer van de Champions League, dit seizoen met vijftien treffers.

3. Liverpool-trio met unicum
De hoop van The Reds was gericht op de voorhoede: Sadio Mané, Roberto Firmino en Mohamed Salah. Het gehele seizoen zijn die drie in topvorm en in de finale moesten ze het klusje nog één keer klaren. Salah viel al snel geblesseerd uit, Mané kwam wel op het scorebord. Het trio maakte daardoor stuk voor stuk minimaal tien Champions League-doelpunten, geen enkele voorhoede kreeg dat eerder voor elkaar.

4. Meest scorende ploeg ooit
Mede dankzij de excellerende voorhoede scoorde Liverpool er dit seizoen op los. Liefst 47 keer vond de ploeg van manager Jürgen Klopp het net, inclusief kwalificatieduels. Het record van FC Barcelona - 45 treffers in het seizoen 1999/2000 - werd daarmee uit de boeken geschoten.

5. Liverpool meest effectief
Dat Liverpool de meeste doelpunten maakte, komt ook door de effectiviteit van die ploeg. De verliezend finalist schoot verreweg het meeste op doel van alle ploegen, maar verzilverde ook de meeste van die pogingen. 61,3% van de schoten op doel verdween in het net, FC Barcelona volgt met een percentage van 58,3%.

6. Manchester City koning van het balbezit
Manager Pep Guardiola heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de clubs waar hij trainer was. Manchester City, zijn huidige ploeg, had gemiddeld het hoogste balbezit percentage: 62,5%. FC Barcelona en Bayern München, zijn vorige werkgevers, volgen met respectievelijk 62,2% en 56,5%.

7. Supporters lopen weinig warm voor Champions League
Het allerhoogste podium, maar geen uitverkochte stadions. Alleen Bayern München en Borussia Dortmund hadden van de tien grootste stadions een maximale bezettingsgraad bij de thuiswedstrijden. Op plaats 19 staat De Kuip met gemiddeld 41.000 toeschouwers, maar dat stadion was door veiligheidsmaatregelen nooit volledig gevuld.

8. FC Barcelona mazzelt historisch veel
Het zat FC Barcelona niet tegen wat betreft eigen doelpunten van de tegenstanders. Liefst vijf keer werkte een speler de bal achter zijn eigen doelman in het voordeel van de Catalanen. Dat was een evenaring van het record van Inter, dat in het seizoen 2002/2003 vier keer hulp kreeg van de tegenstander.

9. Juventus breekt met traditie tegen Engelsen
In de kwartfinales werd Juventus uitgeschakeld door Real Madrid, maar die ronde behaalde de ploeg door Tottenham Hotspur uit te schakelen in de achtste finales. Nog nooit eerden schakelde De Oude Dame een Engelse ploeg uit in de knock-outfase van de Champions League. Fulham, Chelsea, Arsenal, Liverpool en Manchester United schakelden Juventus eerder al uit, dit seizoen brak het met die reeks.

10. Unieke prestatie Real Madrid
De Champions League werd voor de derde keer op rij gewonnen door Real Madrid, waarmee het eigen record extra kracht werd bijgezet. De titel verdedigen lukte nog geen enkele andere club, maar de Madrilenen doen het twee jaar op rij. De Europa Cup I, voorloper van de Champions League, werd wel al eens drie keer op rij gewonnen door een club. Ajax (1971-1973) en Bayern München (1974-1976) kregen het al eerder voor elkaar.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner