29.05.2018 07:45

Waarom de CL de 'CR7 Champions League' mag heten

Nadat Cristiano Ronaldo voor de zesde keer op rij topscorer van de Champions League werd, stelde hij met een knipoog vast dat het kampioenenbal voortaan maar zijn naam moest dragen. Acht ongelooflijke Champions League-records van de sterspeler van Real Madrid die dit verhaal onderstrepen.

"Wie heeft meer Champions Leagues dan ik gewonnen? Wie heeft vaker gescoord? Misschien moeten we de naam van dit toernooi veranderen in de 'CR7 Champions League.'" Het klinkt misschien arrogant, maar een aanvaller die na 153 wedstrijden in de Champions League een beter doelpuntengemiddelde heeft dan bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooy, Zlatan Ibrahimović, Eusébio en Neymar, heeft wat om over te praten.

> Klik hier of op de afbeelding om te vergroten. <

In zoveel wedstrijden zo'n gemiddelde vasthouden is een hele opgave. Met zijn 120 doelpunten is Cristiano Ronaldo uiteraard topscorer aller tijden van het miljardenbal, maar ook andere doelpuntenrecords schreef hij op zijn naam. Zo maakte hij in het seizoen 2013/14 liefst zeventien goals in de Champions League, iets wat nog nooit geëvenaard is. Dat seizoen maakte hij zijn laatste treffer in de finale tegen Atlético Madrid (4-1 na verlenging). Alleen Cristiano Ronaldo wist in drie verschillende finales te scoren. Ook gerekend over een heel jaar kan hij de succesvolste statistieken overleggen. In 2017 maakte de Portugees liefst negentien doelpunten in de Champions League.

Hij verspreidde deze goals over twee seizoenen. Cristiano Ronaldo was in het seizoen 2016/2017 uiterst productief in de knock-outfase, hij scoorde daarin tien keer. Twee van die doelpunten maakte Cristiano Ronaldo in de met 1-4 gewonnen finale tegen Juventus. In de groepsfase van het seizoen 2017/2018 maakte hij negen treffers.

Mede door die goals vestigde Cristiano Ronaldo ook een record op het gebied van doelpuntenreeksen. Van 3 juni 2017 (de finale van de Champions League 2016/2017) tot en met 11 april 2018 (de returnwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League 2017/2018) maakte Cristiano Ronaldo in elf opeenvolgende duels minimaal één doelpunt.  Ook dit kan geen enkele andere speler ter wereld de Portugees nazeggen.

Cristiano Ronaldo won de meeste Champions League-wedstrijden (97), titels (5) en is vaker dan elke andere voetballer op aarde topscorer van het toernooi geworden. Liefst zevenmaal eindigde Cristiano Ronaldo bovenaan de topscorerslijst. Of de 33-jarige aanvaller nog aan het aantal wedstrijden van recordhouder Iker Casillas (167) komt is de vraag, maar dat Cristiano Ronaldo schittert in het belangrijkste Europese clubtoernooi, is een feit.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner