27.09.2018 13:59

Ajax Vrouwen evenaren FC Twente in Champions League

De Ajax Vrouwen deden woensdagavond uitstekende zaken. Dankzij de 1-2 overwinning in Tsjechië plaatst Ajax zich voor de achtste finales van de Women’s Champions League. Daarmee evenaren de Amsterdammers de vrouwen van FC Twente, de enige Nederlandse ploeg die ooit de achtste finales bereikte.

Door de 1-2 overwinning in Praag bereikt Ajax voor het eerst in haar geschiedenis de volgende ronde van de Women’s Champions League. Iets wat alleen FC Twente als Nederlandse club tot dusver twee keer gelukt is door Sparta Praag en BayernMünchen in de eerste ronde te verslaan.

Ondanks de mooie prestatie van Ajax woensdagavond blijven de Nederlandse clubs nog ver achter op de rest van Europa. Waar een Nederlandse club tevreden is met het behalen van het hoofdtoernooi, ging de titel al negen keer naar een Duitse club.

Volgens de statistieken hebben de Nederlandse clubs nog een lange weg te gaan. In editie 2016/2017 van de Women’s Champions League werd Vivianne Miedema wel mede topscoorder met acht doelpunten, maar komt daarmee nog lang niet in de buurt van all-time topscoorder Anja Mittag met 50 doelpunten.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om te vergroten.

Wedstrijdverloop

Ajax verdedigde een 2-0 voorspong door de gewonnen heenwedstrijd in Amsterdam. De Amsterdammers kwam er in de eerste helft niet aan te pas en gingen met een 1-0 achterstand de kleedkamer in. Na de rust draaide Vanity Lewerissa de wedstrijd om door binnen tien minuten twee keer te scoren. De club uit Tsjechië heerst in eigen land door 19 van de 25 landtitels binnen te slepen, maar moest het hoofd buigen voor de vrouwen van Ajax. Maandag 1 oktober zal de loting plaatsvinden.