23.10.2018 23:08

Ajax kent beste Nederlandse start sinds 2006

Minuut 93 was net ingegaan. Ajax en SL Benfica leken genoegen te moeten nemen met een 0-0 gelijkspel, totdat Noussair Mazraoui de bal voor zijn voeten kreeg. Hij aarzelde niet en scoorde zijn tweede van het toernooi.

Opnieuw kwam de treffer van een achterhoedespeler. Vier van de vijf goals van Ajax in de Champions League-groepsfase kwamen van de voet van een verdediger: twee keer van rechtsback Mazraoui en twee van linksachter Nicolás Tagliafico.

Mazraoui schoot na 92 minuten en enkele seconden de bal hard tegen de touwen. Het was lang geleden dat Ajax in de Champions League na reguliere speeltijd had gescoord. De laatste keer dateerde van 2005, toen Nigel de Jong in blessuretijd scoorde tegen FC Thun.

Het was de tweede zege van Ajax dit Champions League-seizoen, naast het gelijkspel tegen FC Bayern München. Daardoor kent het de beste start van een Nederlandse ploeg in het miljoenenbal sinds het seizoen 2006/2007, toen PSV na drie wedstrijden ook op zeven punten stond. Uiteindelijk wisten de Eindhovenaren tot de kwartfinale te reiken.

Estoril
De van richting veranderde poging van Mazraoui was dus goud waard. En dat tegen een Portugese opponent, waar Nederlandse ploegen het traditioneel lastig tegen hebben. Van de voorgaande zeventien ontmoetingen met een Portugese club wist alleen PSV in 2014 te zegevieren: 1-0 tegen Europa League-poulegenoot GD Estoril.

In de poule van Ajax en Benfica pakte FC Bayern München de volle buit op bezoek bij AEK Athene. Het werd 0-2 in het voordeel van de geplaagde Duitsers. Ajax voert samen met de Rekordmeister poule E aan met zeven punten.