26.05.2019 11:33

Memphis creëerde meeste kansen van complete Ligue 1

Memphis Depay lag afgelopen seizoen geregeld onder vuur bij Olympique Lyon, maar veel voer is er niet voor de criticasters. Hij speelde 36 van de 38 competitiewedstrijden en creëerde de meeste kansen van alle spelers in de Ligue 1.

Een onbetwiste basisspeler was Memphis afgelopen seizoen niet onder trainer Bruno Génésio, maar de Fransman rouleert juist graag. Er zijn maar vijf spelers die vaker in de basis begonnen dan de aanvaller: Houssem Aouar, Anthony Lopes, Tanguy NDombèlé, Marcelo en Jason Denayer. Memphis stond in 29 wedstrijden vanaf de aftrap op het veld. In de overige duels kon Génésio toch niet echt om Memphis heen, aangezien hij ook nog zeven keer inviel.

Met tien goals en negen assists was Memphis weer van onschatbare waarde voor Olympique Lyon. Dat aantal had nog veel hoger kunnen uitvallen, als zijn ploeggenoten het vizier wat meer op scherp hadden staan. Niet de supersterren van de ontketende kampioen Paris Saint-Germain (Neymar, Edison Cavani of Kylian Mbappé), maar Memphis van nummer drie Olympique Lyon creëerde de meeste kansen. Liefst 111 keer zette hij een ploeggenoot in kansrijke positie. Valentin Rogier (87) en Téji Savangier (86) laat hij met ruime afstand achter zich.

Memphis is de man die de vrije trappen en corners voor zijn rekening neemt, waardoor hij een streepje voor heeft op andere spelers die dat niet doen. Maar ook wanneer alleen open spel wordt meegerekend, staat Memphis bovenaan de lijst. 72 maal had een ploeggenoot of hijzelf de trekker kunnen overhalen.

  • Meeste goals: Kylian Mbappé (33)
  • Meeste assists: Téji Savanier (14)
  • Meeste kansen: Memphis Depay (111)
  • Meeste schoten: Kylian Mbappé (125)
  • Meeste goals van buiten de 16: Angel Di Maria (6)
  • Meeste hattricks: Kylian Mbappé (3)

Lyon naar de Champions League
Met een indrukwekkende eindsprint verzekerde Olympique Lyon zich op de valreep van een Champions League-ticket. In de laatste zes wedstrijden werd maar één keer gelijk gespeeld, de andere vijf werden gewonnen. Daarin was Memphis goed voor vier goals, waarvan er twee het winnende doelpunt bleken. Lyon eindigde als derde op de ranglijst en zal volgend seizoen opnieuw actief zijn in de Champions League.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner