21.06.2019 10:00

De 5: Talenten om in de gaten te houden op EK u21

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf talenten die grote indruk (kunnen) maken op EURO U21 in Italië.

1. Federico Chiesa - Italië
De jongeling speelde afgelopen seizoen de meeste wedstrijden (37) van heel AFC Fiorentina, maar van vermoeidheid blijkt nog geen sprake. In de eerste groepswedstrijd tussen Italië en Spanje (3-1), twee topfavorieten voor de titel, boog hij eigenhandig de achterstand om met twee doelpunten. Vooral de gelijkmaker was van zeer grote schoonheid. Na een geweldig seizoen staat de 21-jarige aanvallende middenvelder voor een transfer naar Juventus.

2. Phil Foden - Engeland
In tegenstelling tot Chiesa is Foden nog geen onbetwiste basisspeler bij zijn club. Pep Guardiola ruimde bij Manchester City maar drie basisplaatsen voor hem in in de Premier League. Desalniettemin staat Foden te boek als een zeer groot talent, wat hij bij de topper tussen Engeland en Frankrijk (1-2) met een geweldige solo nog maar eens onderstreepte.

3. Ibrahima Konaté - Frankrijk
De pas twintigjarige centrale verdediger heeft een lichaam en spelinzicht zoals we dat kennen van Matthijs de Ligt. RB Leipzig ziet ook de potentie in de Konaté en maakte van de - het gehele seizoen nog negentienjarige - verdediger een gewaardeerde basiskracht. Volgens L'Equipe hoort Konaté bij de tien beste spelers onder de 21 jaar van de wereld. Hij en De Ligt zijn samen de enige verdedigers in dat rijtje.

4. Mikel Oyarzabal - Spanje
Het middenveld van Spanje loopt over van talent. Dani Ceballos speelde afgelopen seizoen 23 wedstrijden in de hoofdmacht van Real Madrid, Fabián Ruiz was geweldig in vorm bij SSC Napoli, Pablo Fornals gaat deze zomer voor €28 miljoen van Villarreal CF naar West Ham United en Carlos Soler speelde al meer dan honderd wedstrijden voor Valencia CF. Tussen al dat talent wordt één geweldenaar nog weleens over het hoofd gezien: Oyarzabal. Bij Real Sociedad steelt hij al sinds 2015 de show en niets voor niets toont FC Barcelona verregaande interesse om hem een stap hogerop te bieden. Real Sociedad wil minstens €50 miljoen zien voordat ze bereidt zijn om de cruciale dertien goals en drie assists van afgelopen seizoen van de hand te doen.

5. Yari Verschaeren - België
Met afstand de jongste deelnemer aan het toernooi is Verschaeren. Het EK U21 kent spelers van minimaal negentien jaar oud, maar dan is daar Verschaeren met zeventien. De middenvelder van RSC Anderlecht wordt als zo een groot talent gezien, dat bondscoach Johan Walem hem niet thuis wilde laten. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut voor Anderlecht en kwam er vervolgens nauwelijks meer naast te staan. In liefst 22 wedstrijden deed Verschaeren mee, terwijl hij pas in november vorig jaar zijn debuut maakte.


Volgtip: Onze EURO U21-pagina

Alle (wedstrijd)statistieken van EURO U21 worden op die pagina bijgehouden. Naast deze vijf uitgelichte talenten zijn er nog véél meer blikvangers actief in Italië. Zo staat Moise Kean (Juventus) in de spits bij Italië, is kersverse Real Madrid-aankoop Luka Jovic aanwezig met Servië, wil Manchester United tot wel zestig miljoen euro neerleggen voor Aaron Wan-Bissaka (Engeland) en is Houssem Aouar de zeer fijne spelverdeler van Frankrijk.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner